Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към какво да прибавяме сибирски лук

Към какво да прибавяме сибирски лук

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Сибирски лук

Сибирският лук (Allium schoenoprasum) е вид лук, появил се за първи път в Европа и Азия. Нарича се още шивес, салатен лук, левурда, див чесън и резанец. Представлява луковично тревисто многогодишно растение. Достига до 30-50 см височина и има кухи тръбообразни листа. Цъфти в бледомораво някъде през лятото.

Най-ранните документи за използването на сибирския лук е за древните китайци - някъде около 3 000 г. пр.н.е. Римляните пък вярвали, че сибирският лук може да облекчи болката от слънчево изгаряне или възпалено гърло. Смятали и, че яденето му има способността да вдига кръвното налягане и действа като пикочогонно средство.

Старите цигани използвали сибирския лук при гадаене, а снопове сушен сибирски лук около къщата отблъсквали болестите и злините.

Сибирският лук се отглежда заради листата. Те се използват като зеленчук и подправка. Най-близък е до зеления лук. Поради това дори китайското му наименование буквално се превежда като „тънък, миризлив зелен лук“.

Салати със сибирски лук

У нас тази култура е все още доста непозната. Може да бъде намерена най-често по високите части на нашите планини, на овлажнени места. Но въпреки че е диворастящ в България, този роднина на чесъна и праза тепърва навлиза в родната кухня.

Зеленчукът се използва суров и нарязан на ситно. Подходящ заместител е на лука във всяка рецепта. Перфектна подправка за салати, омлети и печени картофи, както и за супи. Той е любим на хора, непонасящи острия вкус и мирис на обикновения лук. При силна топлинна обработка или сушене тези качества на сибирският лук стават още по-ненатрапчиви.

Всяко ястие, поръсено със ситно нарязаният сибирски лук непосредствено преди сервирането, носи неочаквано добър нов вкус. Най-добре се повлияват гозби с яйца, сирене или сметанови сосове, както и риба.

Салатният лук е перфектен, когато става въпрос за различни декорации. Освен листата му ядливите цветове на растението могат да са изненадващ декоративен и вкусов акцент, сложени в една обикновена зелена салата.

Когато решите да добавите сибирски лук към вашата гозба, то е добре да знаете как се комбинира с останалите подправки. Ако вече сте добавили лук или чесън, то употребата му се обезмисля. Вариантите за смесване на вкусовете иначе са неизброими. Добре е да се залага на съчетания с пресни, ароматни треви.

Хляб с лук

За да внесете нужната свежест във всяко ястие, в което смятате, че липсва, то добавете комбинация от магданоз, естрагон, салатен лук и див керевиз. Резултата неминуемо ще е зашеметяващ.

Хляб с крема сирене и див чесън

Необходими продукти: 130 мл вода, 85 г крема сирене, 1 и 1 /2 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 330 г брашно, 7 г прясна мая или 2 и 1/2 ч. л. суха мая, сибирски лук

Начин на приготвяне: Маята се разтваря в топла вода. Добавя се захарта и се оставя за 5 минути настрани. Брашното се пресява. Прибавят му се шупналата мая, крема сирене, солта и сибирският лук. Омесва се меко тесто и се поставя в намаслена купа.

Отгоре се покрива с кърпа и се оставя за един час или докато удвои обема си. Тестото се оформя в желаната форма. Поставя в намаслена тава и се пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути. Препоръчително е, докато се пече, на пода на фурната да се постави купа със студена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Тоня Стойкова
Тоня Стойкова
Снимката няма нищо общо с левурдата или дивия чесън. На снимката е показан див лук.
06.09.2013 15:37