Аспержите могат да бъдат отгледани в селски двор, но името им се свързва само с кралски трапези.
Описани са в романите на Хемингуей и Фицжералд, но ако не се превърнат в ястие, от тях става чудесна украса за букети.
Хората ги отглеждат от 2000 години, а в Древен Египет зеленчукът е изобразен върху саркофази на египетски фараони.
Римляните също са ценели лекарствените свойства на растението, защото са смятали, че действа добре на нервите и дори пази от уроки.
През XV-XVIII век аспержите придобиват огромна известност във Франция и Германия и става известна като кралския зеленчук.
Тогава получава името "кралски зеленчук" – не само защото е била любима на кралския двор, но и защото на места е било забранено да се продава. А цялата продукция е отивала директно в кралската кухня, за да чака в готовност поредния дворцов пир.
Все още се спори откъде произлиза елегантният зеленчук, но се смята, че родината му е най-вероятно някъде по Източното Средиземноморие.
Днес те са високо ценени не само заради вкусовите им качества, но и заради ценните вещества, които се съдържат в тях. Това са над десет витамина, калций, желязо и калий.
Аспержите чистят организма и действат прекрасно на черния дроб. Тя се справя лесно с извеждането на течностите от организма и е много полезна за сърцето и бъбреците.
Чисти тялото от токсини и придава свеж вид на кожата. Идеална е за диети, защото в 100 г се съдържат само 13 калории.
Май и юни е най-важният период за производителите на аспержи, защото тогава се бере голямата реколта и крехките стъбла поемат към най-изисканите ресторанти из цял свят.
По това време в заведения за ценители на изтънчените ястия се организират фестивали на прочутия зеленчук.
Най-ценени са белите аспержи, които никога не виждат слънчевите лъчи и затова не получават цвят.
Зелените аспержи, които са най-често продавани по магазините, се оставят да се покажат само 4 см над земята.
Коментари