Олеинова киселина
Oleic AcidOleinska Kiselina
Gotvach.bg»Статии»Хранителни Добавки»Олеинова киселина

Олеинова киселина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Олеинова киселина

Олеиновата киселина представлява мононенаситена мастна киселина, която се съдържа в организмите на някои животни и растения. Тя е бледо-жълта или кафеникаво-жълта мазна течност с мирис, който наподобява този на свинската мас.

Всички знаем, че Средиземноморската диета има невероятен здравословен ефект. До-голяма степен това се дължи на богатата на зехтин храна, която предпазва сърцето от болестни процеси.

Благоприятните свойства на зехтина се крият в състава му – той е изключително богат на олеинова киселина.

Олеиновата киселина е важна част от групата на омега-9 мастни киселини. Тази група се състои от пет мастни киселини. От тях еруциновата и олеиновата киселина имат най-важна роля за храненето. Омега-9 есенциалните мастни киселини са есенциални само в определена степен, могат да бъдат произведени от омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Източници на олеинова киселина

Зехтин и Олеинова киселина

Както споменахме, най-добрият източник на олеинова киселина е зехтинът. Тя се съдържа и в маслините, но обикновено в малки количества. След обработката на маслините обаче, концентрациите на олеинова киселина скачат драстично.

Рапично олио и олиото от гроздови семки също са богати на олеинова киселина. Много ядки и семена съдържат олеиновата киселина, в месото също има значителни количества от нея.

Все пак месото не е най-добрият източник, от който можете да си я набавите, защото освен ненаситени в него се съдържат и много наситени мазнини. Омега-9 мастни киселини могат и лесно да се набавят под формата на хранителни добавки.

Ползи от олеинова киселина

Доскоро олеиновата мастна киселина се използва предимно като емулгатор в козметичните продукти, но по-задълбочени клинични изследвания ѝ отреждат много по-важна роля по отношение на човешкото здраве.

Олеиновата киселина участва в състава на клетъчните мембрани, където пречи на усвояването на наситените мастни киселини, отговорни за редица сериозни заболявания.

Рапичното олио съдържа Олеинова киселина

Повечето експерти смятат, че олеиновата киселина е една от най-добрите мазнини за хората.

Олеиновата киселина стимулира клетъчните рецептори да намаляват нивата на лошия холестерол, като същевременно участва във формирането на защитна обвивка на нервните окончания.

Киселината предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява инсулиновото съпротивление, с което повишава метаболизма на глюкозата.

Подобрява имунните функции и способства синтеза на антиоксиданти, като по този начин има ценно действие в борбата с определени видове рак, и по-специално с рак на гърдата.

Олеинова киселина в козметиката

Олеиновата киселина е чудесен овлажнител и редица козметични компании я добавят към лосионите и сапуните за увеличаване на способността им да подхранват кожата. Тя прониква в дълбочина и осигурява по-интензивна хидратация.

Вреди от олеинова киселина

Само защото олеиновата киселина се открива в някои натурални продукти като маслините, това не означава, че е напълно безопасна за здравето.

Когато се набавя от натурални продукти, няма проблеми, но когато се приемат различни добавки, без да спазват дозите, може да настъпят усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес