Мака - един от последните посеви на инките
Maca - One of the Lost Crops of the Incas
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мака - един от последните посеви на инките

Мака - един от последните посеви на инките

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Мака
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
22.40 лв.
Виж ››

Маката често е наричана един от последните посеви на инките. Тази култура е от семейството на репичките и е близък родственик на рапицата и китайското зеле.

Може да бъде открита по високите плата на Андите, където всяко растение е заредено с висока хранителна стойност и богати лечебни качества. Само маката, заедно с още три растения, успява да се развие в суровите условия на района.

В миналото мака била основен хранителен източник в течение на хилядолетия. Племената на инките в Южна Америка го смятали за вълшебен дар, даден им от Андите.

Най-често се използвала като афродизиак, както и за повишаване на детеродната функция. От историческите сведения от онези времена става ясно, че инките приемали завидни количества от растението за повишаване на издръжливостта и силата си преди сражения.

Когато Колумб открил Южна Америка, той се натъкнал на вълшебното растение – Мака. Той го занесъл на испанския крал. От този момент нататък мака се използвала като средство за укрепване силите на кралете.

От древните хилядолетия та чак до наши дни, в Перу момичетата започват да приемат мака още от 3 годишна възраст. Това се прави за да пораснат плодовити и в добро хормонално здраве.

Мака

Благодарение на това те остават фертилни дълги години след останалите жени. При тях менопаузата не е придружена с неприятни симптоми.

Днес мака намира множество приложения. Това се обуславя от съдържащите се в нея витамини В, С и Е. Не липсват и минерали – цинк, фосфор, калций, магнезий, желязо, както и ценни ненаситени мастни киселини.

Ползите от мака за либидото са доказани. Тя действа стимулиращо на мъжете, дава повече енергия и издръжливост, както и по-голяма мускулна маса.

Мака се смята за необикновено растение и заради подмладяващия и обновяващ ефект, който има върху жлезите с вътрешна секреция. Тя доказано стимулира хипофизно-хипоталамусната ос в мозъка.

В резултат на това производството на хормони от яйчниците, тестисите, надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза и други се завишават.

Mака е естествен продукт, за разлика от останалите хормонални продукти, използвани при подобни симптоми и заболявания. Именно поради това се препоръчва на жени по време или след менопауза, както и след хистеректомия. Помага още при умора, стрес, горещи вълни, нощно изпотяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest