Калкан
TurbotIverak

Калкан

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Калкан
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Калканът (Psetta maxima) е плоска риба, чиито очи се намират от горната страна. Калканът има много специфична форма – плоска и несиметрична с форма на ромб.

Среща се по-често около атлантическото крайбрежие на Европа и сравнително по-рядко в Средиземно море. Калканът живее по мътно и песъчливо дъно, имитирайки цвета на основата. Калканът е месоядна риба.

Познати са около 30 вида калкан, като в нашата страна са познати основно 3. Размерите му варират, а висококачественото месо на калкана го превръща в предпочитан деликатес.

Развъждане на калкан

Развъждането на калкан започва през 70-те години на миналия век в Англия и след това се развива в Испания и Франция. Въпреки че няколко държави от ЕС се занимават с отглеждането на калкан като аквакулутра, именно Испания и по-точно област Галисия е главен производител в ЕС.

Както по-голямата част от лаврака и ципурата, така и младите екземпляри на калкана се излюпват в люпилни. Развъждането в плен се извършва при строго регламентирани условия.

Производството на калкан преди години е разпространено само в територията на Европа, но постепенно той започва да се отглежда и в Китай.

Избор и съхранение на калкан

Когато си купувате калкан и каквато и да е друга риба, трябва да бъдете внимателни и да знаете няколко основни правила. На първо място, прясната риба винаги има бистри очи. Риба с мътни очи означава, че е по-стара и не е препоръчително да се закупува.

Хрилете трябва да бъдат здрави и яркочервен цвят, месото да е еластично, миризмата не бива да е тежка. Съхранявайте калкана в хладилник за няколко дни или за по-дълго време във фризер.

Калкан в кулинарията

Според структурата и формата на тялото рибите могат да се разделят на две основните категории – обли и плоски. Формата на рибата определя и начина на нейната преработка. Калканът е виден представител на плоските риби. Той има голяма централна плоска кост, с по една редица кости и от двете страни. Това разделение улеснява приготвянето на филе.

Кухината с коремните органи на калкана не се намира отдолу, както е при други плоски риби, а е от едната страна. Факт, с който е важно домакините да са запознати, защото ровенето с ножа по долната част на рибата може да наруши целостта на филетата. Все пак отстраняването на вътрешностите се извършва от долната му страна, но чрез разрез под главата.

Препоръчва се калканът да се вари на тих огън, а кожата и опашката му се отстраняват още докато е топъл, защото след това задачата става много трудно.

Калканът е риба с ниска масленост – до 5%. Това е важно да се знае, защото съдържанието на мазнина в рибата е определящо за начина на нейното приготвяне. Други риби с ниска масленост са:

- хек;

- кефал;

- пъстърва;

- мерлуза.

Калканът, както споменахме, има ниска масленост, което означава, че прекалено високата температура на готвене би довела лесно до неговото изсушаване.

Опитни кулинари съветват калканът за пържене да бъде предварително паниран, а ако ще се пече риба на скара, най-добре е да се маринова преди това. Според мнозина най-добрият начин за приготвяне на калкан и а на други по-сухи риби, е задушаване и печене в сос.

Предлагаме ви страхотна рецепта за калкан с подправки на скара. Необходимите продукти са 4-5 филета калкан, ½ лимон, по 1 ч.л. червен и черен пипер, мащерка, 1 с.л. лимонов сок, масло около 200 г.

Начин на приготвяне: Разтопете маслото на умерен огън, добавете лимоновия сок, мащерката, двата вида пипер и прехвърлете маслената смес в отделен съд. Потопете в сместа филетата и ги запечете на добре загрята скара. Поднесете с резени лимон.

Ползи от калкан

Калканът е изключително вкусна, но и полезна риба. Както е всеизвестно, рибата е много ценна за здравето храна, която притежава редица полезни вещества. Калканът е богат на минерали като калций, калий, натрий, селен, магнезий и фосфор.

От витамините най-голямо е процентът на витамин А, В12 и В5. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата влияят благотворно върху протичането на процесите в човешкия организъм. Омега-3 са особено ценни за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest