Неговото месо е невероятно вкусно и много ценено заради уникалната си леко желатинеста текстура и крехкост. Освен това е изключително богат на полезни вещества и витамини. Наричан е още Кралят на дънните риби - негово величество калканът!
Може да се сготви по хиляди разнообразни начини - на фурна, скара, тиган или на плоча и дори да се добави в супи и яхнии.
Основното, което трябва да знаем, е, че като всяка бяла риба и калканът няма нужда от дълга термична обработка, защото прекали ли се със готвенето, той може да изгуби своята крехкост и вкус, както и голяма част от витамините, минералите и ценните хранителни вещества, които притежава.
Единствено продължителността на готвене на калкана е по-голяма, ако се прави цял - на фурна или скара.
Тогава най-добре се усеща очарованието на тази риба, защото под кожата се запазва най-добре сочността и желатинестата субстанция, която го прави несравним и уникален.
Оптималното време за приготвяне на цял калкан е около 25 минути на килограм риба. Има си и индикатори, по които можем да познаем кога е готов.
Ако печем във фурна, задължително е да се направят няколко прореза по гърба на рибата и когато течността, събрала се в тях при печенето, се изпари, то калканът е напълно готов и добре изпечен.
Ако искате да изпечете цял калкан на скара, най-добре е да използвате подходяща решетка, леко намазнена, в която да защипете рибата и така лесно да я обръщате, без тя да се разпадне или кожичката и да залепва неприятно. 10 минути от всяка страна са достатъчни независимо от размера на рибата.
Разбира се винаги, преди да пристъпите към процеса на готвене, трябва да сте сигурни, че рибата е добре почистена и леко посолена.
При приготвянето на калкан на тиган, е най-удачно калканът да бъде на рибни филета, за което, ако не сте сигурни, че ще се справите, помолете в рибния магазин или щанд да я почистят и разчленят по правилния начин.
Когато печете, намазнявайте добре тигана, за да не залепва кожичката или месцето, тъй като са много деликатни. Печете за кратко на силен огън, в зависимост от дебелината на филетата. По желание поръсвайте с лимонов или друг цитрусов сок, както и песто от магданоз, чесън и зехтин.
В яхнии или супи калканът се използва по-рядко, но ви предлагам да опитате една рецепта, от която ще останете очаровани.
Продукти:
500 г калкан, филетиран и без кости
3 ч.ч. рибен бульон (например от главата и костите на рибата + зеленчуци по избор)
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
5 малки картофа
1-2 стръка магданоз
Зехтин
Сол
Запържва се лукът в малко зехтин и сол, добавя се счуканият с магданоз чесън и се готви 2-3 минути. Налива се горещият бульон и в него се варят картофките около 15 минути. Слага се калканът на парченца и варенето продължава още 5 минути.
Рецептата за калкан е семпла, но така изпъква вкусът на рибата най-добре.
Както и да сготвим този морски деликатес, винаги е еуфория за сетивата. Не се колебайте да си подарите един такъв празник.
Коментари