Gotvach.bg»Съвети»Как правилно да сготвим калкан

Как правилно да сготвим калкан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87316k
Как правилно да сготвим калкан
Снимка: Yordanka Kovacheva

Неговото месо е невероятно вкусно и много ценено заради уникалната си леко желатинеста текстура и крехкост. Освен това е изключително богат на полезни вещества и витамини. Наричан е още Кралят на дънните риби - негово величество калканът!

Може да се сготви по хиляди разнообразни начини - на фурна, скара, тиган или на плоча и дори да се добави в супи и яхнии.

Основното, което трябва да знаем, е, че като всяка бяла риба и калканът няма нужда от дълга термична обработка, защото прекали ли се със готвенето, той може да изгуби своята крехкост и вкус, както и голяма част от витамините, минералите и ценните хранителни вещества, които притежава.

Единствено продължителността на готвене на калкана е по-голяма, ако се прави цял - на фурна или скара.

Тогава най-добре се усеща очарованието на тази риба, защото под кожата се запазва най-добре сочността и желатинестата субстанция, която го прави несравним и уникален.

Оптималното време за приготвяне на цял калкан е около 25 минути на килограм риба. Има си и индикатори, по които можем да познаем кога е готов.

Ако печем във фурна, задължително е да се направят няколко прореза по гърба на рибата и когато течността, събрала се в тях при печенето, се изпари, то калканът е напълно готов и добре изпечен.

Ако искате да изпечете цял калкан на скара, най-добре е да използвате подходяща решетка, леко намазнена, в която да защипете рибата и така лесно да я обръщате, без тя да се разпадне или кожичката и да залепва неприятно. 10 минути от всяка страна са достатъчни независимо от размера на рибата.

Разбира се винаги, преди да пристъпите към процеса на готвене, трябва да сте сигурни, че рибата е добре почистена и леко посолена.

При приготвянето на калкан на тиган, е най-удачно калканът да бъде на рибни филета, за което, ако не сте сигурни, че ще се справите, помолете в рибния магазин или щанд да я почистят и разчленят по правилния начин.

Когато печете, намазнявайте добре тигана, за да не залепва кожичката или месцето, тъй като са много деликатни. Печете за кратко на силен огън, в зависимост от дебелината на филетата. По желание поръсвайте с лимонов или друг цитрусов сок, както и песто от магданоз, чесън и зехтин.

В яхнии или супи калканът се използва по-рядко, но ви предлагам да опитате една рецепта, от която ще останете очаровани.

Продукти:

500 г калкан, филетиран и без кости

3 ч.ч. рибен бульон (например от главата и костите на рибата + зеленчуци по избор)

1 глава кромид лук

3-4 скилидки чесън

5 малки картофа

1-2 стръка магданоз

Зехтин

Сол

Запържва се лукът в малко зехтин и сол, добавя се счуканият с магданоз чесън и се готви 2-3 минути. Налива се горещият бульон и в него се варят картофките около 15 минути. Слага се калканът на парченца и варенето продължава още 5 минути.

Рецептата за калкан е семпла, но така изпъква вкусът на рибата най-добре.

Както и да сготвим този морски деликатес, винаги е еуфория за сетивата. Не се колебайте да си подарите един такъв празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати