Пангасиус

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Пангасиус

Пангасиус /Pangasius/ представлява род сладководни риби от семейство Pangasiidae. Той е широко разпространен и се развъжда на много места, най-вече заради рибното филе, което се получава. Пангасиус е сред най-закупуваните риби у нас, тъй като цената на рибата е сравнително ниска и съответно по-достъпна за родните потребители.

По-младите и дребни представители на рода се отглеждат като аквариумни рибки. Възрастните представители на пангасиус достигат по-забележителни размери. При тях дължината на туловището може да достигне до 1.5 метра, а теглото да надхвърли 50 килограма.

Туловището на пангасиус е обагрено в сребристо, като в областта на корема цветът е по-светъл, а при гърба присъстват и по-тъмни нюанси. Пангасиус се отличава още с хоризонтална уста, плоска глава и черни очи. Познати са две основни разновидности пангасиус. Това са Pangasius Hypophthalmus и Pangasius bocourti.

Отглеждане на пангасиус

Пангасиус произлиза от водите на реките Меконг и Чао Прая. Постепенно местното население започва да отглежда рибата със стопански цели. Така през деветдесетте години на двадесетото столетие Виетнам започва да изнася на световния пазар сериозни количества от този вид. Заедно с това нараства и търсенето на пангасиус. Рибата успява бързо да навлезе в индустрията благодарение на своята непретенциозност. Тя се отглежда сравнително лесно, като в същото време наддава скоростно.

Река Меконг

Оказва се, че само за шест месеца нейното тегло вече възлиза на два килограма, което пък я прави подходяща за кулинарна употреба. Предимство на рибата е, че не е претенциозна към своето меню, а освен това няма нужда от много кислород. Голяма част от рибите са захранвани с банани, ориз и други продукти. На практика рибите пангасиус са склонни да похапнат всичко. Когато рибите наддадат достатъчно, те се филетират във фабрики, а след това се изнасят в цял свят.

Завишените темпове в производството на пангасиус стават причина за пораждането на някои опасания. Ето защо преди осем години е основано сдружение, наречено Pangasius Aquaculture Dialogue. Благодарение на него се налагат стандарти в сектора, а също така се вземат предвид въпросите на консуматорите на пангасиус.

Пангасиус в кулинарията

Допреди няколко години пангасиус не беше много популярна на родния пазар, но в последно време тя става все по-разпространена. Смята се, че този вид се причислява към белите риби. Месото на рибата е бяло, нежно, крехко. Положително негово качество е, че при него отсъства характерната за повечето видове миризма. В търговските вериги пангасиус може да бъде открит в разфасован вид. Филетата се предлагат в замразено състояние, като са напълно почистени. Това ги прави предпочитани от домакините, за които този процес е неприятен и досаден.

Когато закупите пангасиус, е достатъчно само да го размразите. За целта трябва да поставите рибата в хладилник за няколко часа. След това можете да почистете филетата от останали парченца лед и да преминете към тяхната обработка. Някои домакини отцеждат филетата, тъй като те често пускат доста вода. Пангасиусът може да се употреби в различни рецепти, но е най-удачна за пържене и печене на риба. Рибата не е много подходяща за барбекю, тъй като филетата са сравнително тънки.

Иначе те имат деликатен и ненатрапчив вкус, който може да бъде допълнен от различни подправки. Така например можете да го обогатите, като използвате черен пипер, мащерка, индийско орехче, магданоз, мента, девесил, копър и др. Комбинирането на рибата с чесън и лимон също е добър вариант. Опитните кулинари си позволяват да прибавят още бяло вино и соев сос.

Паниран пангасиус

На вашето внимание предлагаме рецепта с пангасиус, която се изпълнява за нула време.

Необходими продукти: 3-4 филета пангасиус, 4 кисели краставички, 50 грама черни маслини, 1 домат, 200 грама спанак, 3 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер, босилек, копър, магданоз, лимонов сок.

Начин на приготвяне: Рибата се оставя да се размрази и отцеди. Ако филетата са големи, се нарязват на две части. След това се поставят в намазнена тава и се покриват с всички подправки и нарязаните кисели краставички, маслини, домат и спанак. Ястието се пече на 200 °C около 35-40 минути.

Ползи от пангасиус

Месото на пангасиус е източник на витамин А, витамин С и витамин Е. В него се съдържат още натрий, магнезий, желязо, калий, омега-3 мастни киселини и др. То е полезно за хора, имащи проблеми със сърдечно-съдовата система. Препоръчва се още при проблеми със стомашно-чревния тракт.

Вреди от пангасиус

Съществуват противоречиви мнения относно този вид риба. Според най-яростните врагове на пангасиуса той не бива да се консумира по редица причина. По думите на някои експерти това е най-мръсната риба на света, тъй като водите на река Меконг са замърсени с отпадъци и отровни вещества.

Специалисти настояват още, че рибите, отглеждани с промишлени цели, приемат хормони, благодарение на които успяват да нараснат за много по-кратко време. Според същите консумацията на пангасиус, освен че не е особено полезна, може да се окаже и много вредна за човешкия организъм.

Не пропускате да видите нашите вкусни предложения за:

- паниран пангасиус;

- пангасиус на скара;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес