Сира

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Сира
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Сира (Syrah) представлява червен винен сорт грозде, който е известен в Австралия и страните от Новия свят и като Шираз. Освен във Франция сира е разпространен и в Италия, Швейцария, Австралия, Калифорния, Аржентина, ЮАР, Мексико и Чили. В световен мащаб сира е на седмо място по засадени площи – около 142 000 хектара. През 2001 година сира е засаден на малки площи и в нашата страна в района на Любимец и в Сакар.

Сира е единственият сред класическите червени сортове грозде, който може да се срещне с две имена – сира и шираз. Разликата, както споменахме, идва от района на производство. Във Франция в долината на Северна Рона се правят едни от най-невероятните червени вина в света.

В Австралия, където сира е познат като шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древния град Шираз. Вината, обозначени със сира, са повечето вина, произведени в Европа, чиито стил се доближава до класическите вина от Северна Рона – елегантни и танинови, с отличителни опушени нотки и сдържан плод.

Вината, обозначени с шираз на своя етикет, са направени от по-узрял плод. Те са по-плодови, с по-високи алкохолни нива, с меки танини и по-скоро пиперливи, отколкото опушени. Тези вина са по-лесни за пиене, когато са млади.

История на Сира

Сира е древен сорт грозде, който е считан за един от най-аристократичните в целия свят. Различни са теориите за произхода му, като някои специалисти смятат, че през Средновековието сортът е донесен във Франция от иранския град Шираз – откъдето идва и австралийското име на сорта. Други смятат, че това е направено още през 3 век от римския император Пробус и че още тогава вината от Северна Рона са били истинска сензация.

Грозде Сира

Трети пък смятат, че сира е местен френски сорт от долината на Рона. Именно долината на Рона е главната област за разпространени на сорта и най-забележителните вина идват оттам.

Висококачествените вина от Северна Рона са абсолютно несравними – тъмно червени до почти черни на цвят, отличават се с интензивен нюанс на мъх и листа, кожа и тютюн. Безспорно принадлежат към едни от най-добрите сортове в света.

Според ДНК-анализи сортът сира е получен чрез кръстосване на сортовете Бланшет и Дюреза. Сирата принадлежи на групата на анизохидричните растения, което означава, че усвоява въглеродния диоксид, дори когато водният потенция на растението е негативен. Даже в екстремни условия на засушаване именно сира е сортът, който отчита най-високите нива на фотосинтеза, докато повечето сортове загиват при подобни условия.

Сира е придирчив към климатичните условия – цъфти рано и узрява сравнително рано, както и има нужда от точно определено количество топлина. Сравнително добре устойчив е към болестите по лозите, а от почвите предпочитани са каменисти с добър дренаж.

Сира печели огромна популярност през последните години предимно благодарение на страните от Новия свят – особено голям дял за тази популярност се дължи на вината, произведени в Австралия.

Характеристики на Сира

Сира е едно от най-благородните червени вина, което първоначално е било разпространено единствено в долината на Рона, но през последните години засадените площи се увеличават десетократно, особено в Южна Франция, където сира е високо ценен като подобряващ сорт. В Австралия от самото начало сира доминира сред червените вина във всички категории по качество.

Виното сира има много тъмен цвят. Богато е на танини и се улавят нотки на виолетки (особено в по-младите вина), месо, къпина, черен пипер, смола.

Паста с вино

Поднасяне на Сира

Дори неопитното небце може да различи във виното сира съчетание от противоречиви нюанси на шоколад и прясно смлян черен пипер, миризма на кожа и цветни ухания, дим и намек за свежо червено месо с наситен плодов вкус. Тези му характеристики го правят подходящо за комбиниране с голям диапазон храни.

Прекрасното вино сира съзрява като изключително ароматно и комплексно, с гладка и мека структура. Представлява незаменимо допълнение към всяко дивечово ястие. По правило сирата се комбинира отлично с дивеч, препечени меса и жълти стари сирена.

Сира добре се комбинира със различни сосове – от леки и светли тип грейви до тъмни и много плътни. Гарнитурите е добре да съдържат повече зеленчуци и по малко варива.

Отлежалите вина от този сорт се отличават с повече дъбови нюанси като печено, смола, сухи подправки и ванилия. За тях по характерни са и свежите нюанси във вкуса.

Храната, с която е добре да се комбинират по-отлежалите вина, трябва да е мека, като тестени изделия, бели сирена, паста, филета с нежна консистенция, сметанови сосове и картофени гарнитури.

Смята се, че именно сира е най-мъжественото вино в света. Това е така, защото сортът дава може би единствените вина, които отлично могат да се комбинират с пура. Сира има голям потенциал за стареене, което означава, че колкото по-отлежало е виното от този сорт, толкова вкусовите му качества са по-добри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес