Ризлинг

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Вино Ризлинг и грозде
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки
33.00 лв.
Виж ››

Ризлинг (Riesling), известен още като Рейнски ризлинг представлява стар бял винен сорт грозде, който произхожда от района на реките Рейн и Мозел в Германия. В Германия сортът заема около 25% от всички насаждания – около 23 000 хектара.

Ризлинг е много разпространен и в редица лозарски държави като Франция, Австрия, Люксембург, Италия, Унгария, Чехия, Румъния, Швейцария, САЩ, Украйна, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Аржентина и други. В нашата страна сортът Ризлинг е райониран и се отглежда в по-хладните североизточни райони.

Макар и да не може да се похвали с широко разпространение като шардонето, Ризлингът е един от най-високо ценените и важни сортове за винарските райони в северното полукълбо. Вината от Ризлинг оставят невероятен спомен на всеки, имал щастието да ги опита.

История на Ризлинг

Произходът на Ризлинг, както и на много други от по-старите сортове грозде, се губи във времето. Доказан факт е, че през далечната 1435 година Ризлинг е отглеждан в Рюселсхайм, Германия. За съжаление, в продължение на столетия Ризлингът е носел единствено разочарования на лозарите.

Чак до 18 век Ризлингът се смята за слаб за производство на вино сорт, за който не си заслужава да се губят земни площи и да бъде засаждан самостоятелно. На Ризлинга се отделя място между други сортове като Траминер. Ниското мнение, което лозарите са имали за Ризлинг, се дължи на факта, че този сорт грозде узрява едва през октомври и дори ноември месец и обикновено се бере последен. Малките и кръгли зърна на Ризлинга имат нужда от топла и дълга есен, за да могат да съберат достатъчно количество захари.

Една обикновена случайност обаче извежда Ризлинг от редовете на т.нар. заедно засаждани сортове, от които не се очаква кой знае какво. През 18 век монаси, които живеят и обработват лозята си в манастир край Йоханисберг - в Рейнска област, започват да засаждат Ризлинга отделно от останалите сортове. Всяка есен, когато гроздето узрявало, те изпращали по пратеник проби до абата във Фулда, за да получат разрешение от него за започване на беритбата.

През 1775 година по неизяснени причини връщането на пратеника обрано при монасите се забавя. Те отчаяно чакали завръщането му, а гроздето, което било основният им източник на прехрана, се сбръчквало и мухлясвало. Когато куриерът все пак се върнал, монасите взели решение да берат поотделно зелените и почти развалените гроздове. Изненадата им била огромна, когато се оказва, че от плесенясалото грозде те получили най-невероятното вино Ризлинг.

Характеристики на Ризлинг

Бяло вино Ризлинг

Според много винени критици Ризлингът е най-великият сорт за производство на бяло вино в света. Сравнен с другия кандидат за първенството – шардоне, Ризлингът има повече характер.

Гроздето от този сорт е хамелеон по природа и в много ярка степен отразява мястото, където е отглеждан. То обича стръмните склонове на хълмистите релефи, хладния климат, но същевременно с това има нужда от слънчево греене със защита от ветрове.

Поради късното разпъпване на Ризлинг ранното му узряване и устойчивостта на слани, Ризлингът вирее в едни от най-студените винарски зони.

Захарите и киселините са онези два фактора, които поддържат баланса и хармонията в един отлично представен Ризлинг. Дори и най-сладките Ризлинги разполагат със страхотна свежест, която им придава невероятен потенциал за стареене.

Способността за стареене на Ризлинг се сравнява с тази на бургундските бели сортове. Друго предимство на Ризлинга е, че където и да е отглеждан, той не достига особено високи нива гроздова захар и рядко се произвеждат вина с повече от 11% алкохолно съдържание.

В зависимост от възрастта на виното, ароматът му варира от ябълкови и нежни лимонени нотки в младите вина до ухание на праскова, кайсия, мед, минерали, ядки и цветя с напредване на възрастта му. Вторичните и третични аромати на това вино напомнят за банан, бадем, восък и захаросани кайсии.

Спокойно може да се каже, че Ризлингът е с въздържан, но с кристално чиста отчетливост и непоколебима елегантност. Жизнерадостен и деликатен, Ризлингът се характеризира с многопластовост и гъвкаво тяло.

Ризлинг по света

В Германия Ризлинг е разпространен във всички винарски райони на страната, разполагайки се на площ около 23 000 хектара или ¼ от цялата лозарска площ в страната. В наши дни Ризлинг е най-важният сорт за германското лозарство.

Елзас във Франция безспорно е един от най-значителните райони за разпространение на Ризлинг. Там се простира на площ над 3000 хектара и дава най-добрите вина на тази област.

В САЩ Ризлингът играе второстепенна роля, където все още не е успял да формира кръг от почитатели. В Южна Африка има насаждания с Ризлинг в подходящите за това климатични зони, но засега на европейския пазар не са се появили вина оттам.

В Австрия Ризлинг е представен с площ около 1000 хектара. В Австралия площите с Ризлинг са около 500 хектара. Нова Зеландия, която си създаде репутация на производител на особено качествени бели вина, също разполага със значителни насаждения от този сорт.

Поднасяне на Ризлинг

Ризлинг с разядка

Ризлингът е универсално вино, чийто фин баланс на захар и киселинност позволява на това вино да бъде поднасяно с най-различни видове ястия – месни, рибни и зеленчукови.

Ризлингът е едно от малкото вина, които отлично си партнират със силните аромати на подправките на източната кухня.

Ризлингът отлично се съчетава с различни студени предястия, предимно от месо. Това вино си подхожда много добре с различни видове сирена, които се характеризират с по-силен аромат, какъвто е Рокфор например.

Ароматът на сирената със синя плесен много добре се съчетава с уханието на това бяло вино. Ястията от риба също отлично си пасват с изтънчения вкус на Ризлинга, както и предястията от морски дарове.

Свежите плодове и плодовите десерти си отиват чудесно с плодовите нотки, които се долавят в това страхотно вино.

Ризлингът, както всяко бяло вино, се поднася добре охладено. Най-добрата температура за сервирането му е 11 °C. Допуска се и температура около 13 °C, но в никакъв случай тя не бива да е повече, тъй като това ще се отрази пагубно върху вкусовите му качества и няма да може да е перфектното допълнение към:

- сушени мезета;

- парти хапки;

- празнични предястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес