Съвети при покупката и избора на ножове
Tips for Selecting and Buying Knives
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при покупката и избора на ножове

Съвети при покупката и избора на ножове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Нож
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см
13.00 лв.
Виж ››

Кухненските ножове не са еднакви. Изборът сред тях е изключително сложен, ако желаем да се сдобием с нещо качествено. Лошото е, че при избора на кухненски нож не можем да се доверим дори на утвърдени марки, тъй като те често залагат само на име и цена, но не и на качество.

Изборът на нож трябва да е внимателен, тъй като този уред ще се използва ежедневно. Той трябва да е качествен, дълготрайен, здрав и издръжлив.

Преди да пристъпите към закупуването на ножове, помислете какви видове ви трябват. Разнообразието от форми и размери е огромно, а изборът зависи от вашия стил на готвене и навици. Едно от добрите и кардинални решения са основните комплекти за всяка средно-статистическа кухня.

Преди да купите избраните ножове, подръжте всеки един от тях в ръката си за известно време. Този инструмент трябва да е удобен и да седи добре в ръката ви.

Тъмен Нож

Важен елемент е материалът, от който е изработен ножът. Разберете колко стомана има в него и къде е концентрирана. Обърнете внимание на признаци на луфтове или заваряване, най-вече в основата на дръжката на ножа. Именно там е най-слабото място на уреда.

Слабите ножове са по-склонни да се огънат или счупят в тази точка на свръзка. Те са тънки, обикновено с пластмасови или гумени дръжки. Най-добрите от тях пък са изработени от едно цяло парче стомана, ръчно ковани.

Тежестта на ножа също е белег за качество. Леките ножове са предназначени за бързина и точност. Тежките пък са подходящи за твърди храни като ядки, пресен джинджифил, палмова захар и други съставки.

Най-добри са добре балансираните ножове. С тях се реже лесно и без големи усилия.

Дръжката на ножа трябва да е солидна, лесна за почистване и добре сглобена. Ако е тънка, или покрита с евтина пластмаса, най-вероятно скоро ще се счупи. Старите ножове с костни или рогови дръжки също не са добър избор, тъй като стават чупливи с времето.

Пържола с Нож

За най-добър материал на ножа мнозина смятат керамичният. Той е може да се заточи като скалпел, да запази остротата си за дълго време и да не ръждясва. Този вид нож обаче е изключително крехък и може да се счупи с лекота. Поради това все по-често майсторите-готвачи залагат на ножове от неръждаема стомана.

След като изберете материала на острието, то обърнете внимание на ширината на режещия ръб, както и дебелината и гладкостта на острието. Най-добри са гладките, полирани, без дефекти в метала. Режещият ръб трябва да „тече“ равномерно по цялата дължина от върха до дръжката и да не се прекъсва никъде.

Дори да се сдобиете с най-доброто от пазара за ножове, то трябва да се поддържа. Ножовете трябва да са винаги остри. Най-добре е да се сдобиете с камък за точене. Съхранявайте ги внимателно – най-добре в дървената поставка за ножове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest