gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Раздаваме варено жито на Голяма Задушница

Раздаваме варено жито на Голяма Задушница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1301
Раздаваме варено жито на Голяма Задушница
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Днес е първата Задушница за годината, която се посреща точно 8 седмици преди Великден. Месопустна задушница (Месни заговезни) е преди Великденския пост.

На Голяма Задушница християните раздават варено жито, домашен обреден хляб и вино за починалите си близки.

В съботния ден преди Месни Заговезни християните трябва да посетят гробовете на покойниците и да раздават едни на други варено жито, известно още като коливо.

В съвремието е прието на помена да се раздават още дребни сладки и соленки.

Храната се раздава между живите, за да си спомнят за починалите. Храна трябва да се остави и на бедните, но в никакъв случай на гробовете, тъй като според православния канон душата на човек няма нужда от материални неща.

Голяма Задушница, както и всички останали Задушници в православния календар, винаги се отбелязват в събота, защото в този ден Исус Христос е бил покойник.

На всяка трапеза задължително трябва да присъстват 3 продукта – хляб, който е символ на Христовото тяло, червено вино – символ на Христовата кръв, и жито, което символизира Възкресението.

По думите на свети апостол Павел житеното зърно е сред малкото продукти в природата, което трябва първо трябва да бъде заровено в земята, за да израсте, олицетворяващо по този начин смъртта и възкресението.

Варено жито на Голяма Задушница

Вареното жито за трапезата на Голяма Задушница се нарича още коливо и то трябва да бъде подсладено. Житото се вари в дълбока тенджера, като водата в нея трябва да е около 2-3 пръста над количеството жито.

Прибавя се щипка сол и се оставя на слаб котлон да се вари. Обикновено 1 час е достатъчен, за да се свари напълно житото.

Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат, а по време на варене постоянно трябва да се наблюдава водата, понеже ако изври, житото ще изгори.

След като е готово, житото се смесва с 200 грама захар на пясък, счукани орехи и 100 грама галета.

Отгоре коливото се поръсва с пудра захар и канела, преди да бъде разпределено в купички за раздаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest