Лечебните свойства на зелето са известни още от Древността. През годините този зеленчук с право си е спечелило званието "цар на зеленчуците". В народната медицина се използва главно за лечение на черен дроб и стомах, както и за цялостно укрепване на организма. Сред видовете зеле най-лечебно е бялото.
Прясното зеле е много трудно за съхранение. Поради това през студените месеци се запазва осолено или мариновано. Всички сортове са подходящи. Най-полезното кисело зеле се прави с цели глави. Наскоро в съдържанието му бяха открити вещества, които предотвратяват затлъстяването и действат противосклеротично. Лечебният му ефект зависи от начина и условията на неговото съхранение.
Най-добрата естествена напитка за здравето е сокът от прясно зеле. Той обаче може да се получи само през лятото и есента. Подобен ефект, макар и по-малък, има зелевата чорба.
Зелев сок, чист еликсир! Може да се използва успешно за профилактика на рак, лечение на язва, за понижаване на лошия холестерол (LDL), но също така и при много други проблеми.
Зелето е част от семейството на кръстоцветните зеленчуци и има високо съдържание на бета-каротин, неразтворими фибри, витамини В1, В6, С, Е и К, но и минерали като йод, магнезий, желязо, калций и сяра. Днес зелевият сок се използва терапевтично при много състояния.
Лечебни свойства на зелевия сок
Зеленият сок е истинско лекарство при язви. Според проучване, публикувано в Western Journal of Medicine, 13 пациенти с пептична язва са били лекувани с прясно изцеден зелев сок. Проучването показва, че тези 13 пациенти са имали ясно по-висока степен на излекуване за 10 дни, в сравнение с пациенти, които са следвали само стандартно лечение в продължение на 37 дни.
Проучването заключава, че зелевият сок е с доказани антипептични язвени ползи като витамин U, който предотвратява образуването на индуцирани от хистамин пептични язви.
Диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да намали риска от рак на гърдата, а зелето е на първо място по отношение на храни против рак.
Изследване, публикувано в International Journal of Cancer, показва, че излишъкът от кръстоцветни зеленчуци е намалил риска от рак на гърдата при целевите групи.
Изследването показва силна обратна реакция на рака на гърдата след консумация на листни зеленчуци, зеле от всякакъв вид, плюс моркови, домати, гъби.
Изследването също така показва значително намаляване на рисковете от орален, хранопровод рак, колоректален рак, рак на бъбреците и рак на гърдата, ако маса от кръстоцветна храна се консумира веднъж седмично.
Друго проучване показва свойствата на зелето да понижава лошия холестерол. Пациентите, които са пили сок от прясно зеле, смесен с броколи, са имали по-добри резултати в сравнение с тези, които не го правят.
Проучването заключава, че зелевият сок с броколи върши чудеса при управлението на холестерола.
Зелевата салата или зелевият сок са изключително полезни за хора, които искат красива и копринена кожа и за тези, които искат да отслабнат.
Всеки сок от зеле е добър, но ако имате избор, преминете към червено зеле, в което има повече витамин С от бялото.
Дори повече от портокалите!
Сокът от кисело зеле е изключителен пробиотик, който повишава имунната система.
Така че, сурово или мариновано, избирайте зеле при всякакви обстоятелства, прекрасно е.
Как да приготвите сок от прясно зеле
Съвети! За получаване на сок от прясно зеле е препоръчително да използвате зеленчукова и плодова сокоизстисквачка.
Ето стъпките за получаване на качествен сок от прясно зеле:
Първо можете да измиете зелето по следния начин: Сложете го в голяма купа, в която добавяте гореща вода и капка ябълков оцет, оставете го да омекне малко преди да го почистите.
Нарежете зелето наполовина и отстранете чуканчето. След това срежете половината на няколко малки половини, така че да могат да бъдат поставени в сокоизстисквачката. Като за начало можете да направите сок само от половин зеле. Можете също да опитате да комбинирате зелето с други зеленчуци, които увеличават съдържанието на терапевтични вещества, например: зеле с моркови и целина.
Съвет: Както при другите пресни сокове, най-добре е този сок да се пие веднага. За да има ефект възможно най-скоро, би било добре да пиете няколко пъти на ден. Полученият сок също може да бъде оставен да ферментира, като е много добър пробиотик.
Като профилактика срещу атеросклероза се препоръчва по една чаша сок от зеле на ден, сутрин, на празен стомах. Топъл сок от зеле със захар в същата доза пък се препоръчва като отхрачващо средство за лечение на белодробни заболявания.
Съхранение на пресен сок от зеле
Сокът от зеле е нетраен продукт. Поради това трябва да се приготвя в деня на консумацията. В сухата маса зеле се съдържа повече витамин U, затова може да се пусне два пъти на сок машината. Витамин U е изолираното от сока на зелето вещество, наречено така така заради лечебния си ефект при язвена болест.
Сокът от зеле се използва активно при лечение на ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. При стомашна язва народната медицина препоръчва да се пие сок от зеле, около 40-50 минути преди всяко ядене, в продължение на един месец.
В случай че пресният зелев сок и прясното зеле като цяло не ви понасят, можете да разчитате и на неговия маринован вариант.
Маринованото зеле е ястие, което се сервира в студения сезон със свинска пържола, ястие с картофи, боб на фурна, пушено месо, постни сарми. Той е богат на хранителни вещества, витамин С, антиоксидант витамин, който помага за укрепване на имунната система, съживяване и тонизиране.
Съхранение на маринован зелев сок
Сокът от кисело зеле пък се източва от контейнера, когато започне да придобива приятен кисел вкус. Обикновено процесът на ферментация се извършва при температура 18-24°С. Зелевият сок се отделя от ферментиралото зеле, изсипва се в стъклен буркан и се покрива с капак.
Оставя се на хладно за около 2 часа, след което е готов за консумация. Сокът от зеле може да се съхранява в бутилки и буркани. За целта утайката му се отделя и се нагрява в емайлиран съд до 80°С. След това се насипва в избрания съд и се пастьоризира.
В сока от зеле витамин В12 се намира в изобилие, но и минерали, като магнезий, фолиева киселина, калий, желязо, йод. Тези микроелементи забавят процеса на стареене, предпазват нервната система и предотвратяват загубата на памет.
Коментари