Хибискус сабдарифа /Hibiscus sabdariffa/ представлява вид хибискус, който е местен за Западна Африка. Среща се на много места по света, включително Гана, Индия, Сенегал, Мали, Нигерия, Конго, Гамбия, Малайзия и др. В различните страни растението е известно по различен начин. Нарича се rosella fruit, коноп Розеля, сиамска юта и др. Световна известност Хибискус сабдарифа заради червеникави чай каркаде, който се приготвя от него. По тази причина и растението понякога е наричано каркаде или суданска роза.
Хибискус сабдарифа е храст, висок около 3 метра. Отличава се с издължени, бледозелени листа, разположени по няколко на червена дръжка. Цветовете са сравнително големи, наситеночервени, достигащи до десетина сантиметра в диаметър. Хибискус сабдарифа е високо ценено растение, тъй като почти всяка част от него се употребява с някаква цел, без значение дали кулинарна или лечебна.
Състав на хибискус сабдарифа
В растението се намират множество полезни вещества, което го прави изключително ценен представител на фауната. Хибискус сабдарифа е източник на винена киселина, лимонена киселина и малеинова киселина. В него се съдържат още аминокиселини и протеини. Хибискус сабдарифа има в състава си и гликозиди, полизахариди и флавоноиди.
Чай от хибискус сабдарифа
Както вече стана дума, хибискус сабдарифа придобива популярност заради топлата напитка, която се получава от растението - така нареченото каркаде. Той е приготвян още от Древността и много се е услаждал на фараоните и египетските жреци. Наричан е напитката на боговете.
Интересното е, че за приготвянето на прословутия чай се вземат чашките на цветчетата на хибискус сабдарифа. След като цветът прецъфти, чашката значително наедрява, като междувременно добива месест вид. После чашките се берат и обработват, за да може от тях да се добие топла напитка.
Червеникавият чай от хибискус сабдарифа се отличава със сладко-кисел вкус. Той действа освежаващо и тонизиращо. Напитката пленява не само със своя вкус и но и с възхитителния си цветен аромат. Чаят може да се пийва както топъл, така и студен.
Това го превръща в предпочитано питие не само през студените зимни месени, но по време летните жеги. Интересното при напитката обаче е, че когато се приема топла, тя повишава кръвното налягане. Когато е охладена, пък го смъква. Чаят от каркаде е известен със своите безкрайни здравословни ползи в качеството си на компонент в различни напитки като коктейли и шейкове.
Готвене на хибискус сабдарифа
Хибискус сабдарифа се използва с различни кулинарни цели. Свежите листа на билката се влагат в свежи салати. Семената на растението се използват в качеството си на подправка. Те се смилат и се влагат в яхнии, супи, ризото и запеканки.
От хибискус сабдарифа могат да се приготвят и други напитки освен каркаде. Така например от цветовете на растението в Ямайка се прави питие, в което се поставят още ром, мед (или захар) и джинджифил. В Тринидад и Тобаго ароматното растение се ползва при приготвянето на специфична местна бира.
В Панама пък забъркват напитка с цвят на хибискус сабдарифа, която освен с джинджифил и захар, доовкусяват с канела, карамфил и индийско орехче. Специална напитка с участието на екзотичното растение се приготвя по време на някои семейни празници в Западна Индия и Мексико.
Настойки от билката се тачат много в Сенегал, Мали и Гамбия. Добре охладени те могат да се използват не само за усъвършенстване на коктейли и сокове, но също и за овкусяване на сладоледи и кремове. При това полученият десерт би имал доста полезни свойства.
От същото растение жителите на Китай приготвят и питие, което се комбинира със зелен чай и вино. Те предпочитат да похапват и венчелистчетата на този вид хибискус, след като предварително са ги захаросали. От растението се правят още желета, компоти, сосове. Хибискус сабдарифа служи и за оцветяване на консерви от круши, ананас и дюли.
Ползи от хибискус сабдарифа
Ползите от хибискус сабдарифа са известни на човечеството от много векове. Растението действа общоукрепващо и тонизиращо. То влияе като диуретик и помага при проблеми с бъбреците. Според множеството проучвания този вид хибискус спомага за намаляване вредните мазнини и опасния холестерол в тялото. Освен това предпазва от инфаркт и инсулт.
Растението укрепва кръвоносните съдове и действа благоприятно на стомашно-чревния трак и черния дроб. То успокоява нервната система и по тази причина се препоръчва на хора, които имат по-крехка психика и често са в депресия или пък изпитват безпричинен страх. Заради своя сладко-кисел вкус чаят от хибискус сабдарифа се препоръчва и при махмурлук. Той зарежда с енергия и утолява жаждата.
Билката помага при настинка и грип, освен това облекчава спазмите. Нейното редовно приемане под формата на чай със сигурност ще подобри състоянието на вашите вътрешни органи и ще зареди тялото с витамините и киселините, от които се нуждае, за да е здраво и тонизирано.
Както по-рано съобщихме, чаят от хибискус сабдарифа има свойството да нормализира кръвното налягане. Неотдавнашно проучване, в което са участвали хора на възраст между тридесет и седемдесет години с високо кръвно налягане, показва, че каркаде успява да понижи тяхното кръвно налягане с до 7.2 %.
Коментари