Еритритол

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Еритритол
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Еритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ представлява бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар и се употребява като нейна алтернатива. Еритритолът е известен и като хранителна добавка Е968. Наред с ксилитола и сорбитола еритритолът се счита за полезен подсладител. Той съдържа по-малко калории от меда и чистата захар, но е сравнително по-калоричен от стевията например.

След поглъщане оставя охлаждащо действие в устата. Еритритолът се явява естествен захарен алкохол, който може да се срещне в различни плодове като крушите, динята, царевицата и гроздето. Освен това се открива още и в някои ферментирали течности като бирата и виното. Съществуват данни, че може да се намери в сиренето и соевия сос.

Като подсладител еритритолът е бил одобрен от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA) в края на миналия век. Почти десетилетие преди това обаче той вече се е употребявал в Япония, като се е поставял в хранителни продукти, подходящи за хора, страдащи от диабет.

Употреба на еритритол

Еритритолът се употребява най-широко в хранително-вкусовата промишленост. Поставя се в сладки изделия като дъвки, дъвчащи бонбони, близалки, плодови млека, желета, шейкове, сокове, нектари, пюрета, сушени плодове, газирани напитки, желирани изделия и всякакви други десертчета, които можете да срещнете на пазара и най-вече в специализираните магазини.

Той се влага и в някои шоколади, но заради охлаждащия ефект, който оставя в устата след консумация, производителите все още не са сигурни дали тези шоколадови десерти са предпочитани, или по-скоро избягвани от потребителите. Именно този ефект обаче прави еритритола чудесен компонент в състава на ментовите бонбони и дъвки.

Желираните бонбони съдържат Еритрол

Готвене с еритритол

Еритритолът на кристали може да се използва и за готвене у дома. Този подсладител се употребява като добре познатата ни кристална захар. Той може да се влага в различни кулинарни рецепти. Подходящ е за овкусяване на сладоледи, конфитюри, кремове, смутита, желета, напитки, плодови каши. Може да се прилага и при приготвянето на бисквити, мъфини, курабийки.

Безопасно количество еритритол

Изследванията сочат, че има малка вероятност по-големите количества еритритол да причинят газове или други смущения. Въпреки това е прието, че препоръчителната дневна доза на подсладителя е около 1 грам на килограм телесно тегло. Като тази формулировка се отнася за възрастни хора. Малчугани до 3 години не бива да приемат веществото без предварителна консултация със специалист.

Ползи от еритритол

Консумацията не еритритол без съмнение се оказва полезна за мнозина. Той не понижава нивата на кръвната захар и по тази причина може да се употребява от хора, страдащи от диабет. Това е чудесен продукт за лицата, които трябва много внимателно да следят приема на обикновена захар.

Еритритолът не благоприятства появата на кариес и според някои изследвания дори може да спомогне за предотвратяването на този проблем, тъй като намалява киселинността, причиняваща кухини и кариеси.

Голяма част от подсладителите (като сорбитол например) при консумация причиняват газове и подуване на корема. При еритритола обаче не се забелязва този ефект. Той лесно преминава през тялото и се отделя в урината. Ето защо е за предпочитане пред опасни изкуствени захарозаместители, каквито са аспартам, захарин и цикламат.

Болки в стомаха

Те са обвинявани за проблеми с бъбреците, поява на тумори, главоболие, асматични пристъпи, задух, загуба на слуха, гърчове, ставни болки, загуба на вкуса, покачване на теглото, обриви, усилено сърцебиене и куп други неприятни състояние, но еритритолът за момента не се свързва с никое от изброените.

Продуктът се препоръчва за здравословен и балансиран хранителен режим. До този момент специалистите смятат, че тази хранителна добавка не води до привикване и зависимости. В по-големи количества той може да предизвика слабителен ефект, ето защо може да се употребява при забавен метаболизъм или запек.

Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата е обявила еритритола за безопасен подсладител, след като е провела дълги проучвания. Изследванията на FDA не съобщават за поява на алергични реакции към веществото.

Ето защо администрацията за контрола върху храните и лекарствата взе решението върху продуктите, съдържащи еритритол, да не се поставят специални предупредителни етикети.

Вреди от еритритол

Въпреки че еритритол като цяло се счита за безопасен подсладител, не е изключено в началото на неговата употреба, а също и при консумация в по-големи количество, да се усетят някои странични ефекти.

Така например не е изключено обилният прием на веществото да причини диария или болки в корема. Твърде голямото количество от подсладителя може да доведе и до GI дистрес–гастроинтестинален дистрес, който се изразява в постоянна умора и липсва на желание за физическа дейност.

Специалистите също така съветват хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво или други стомашни проблеми да избягват поглъщането на еритритол. Ако такъв пациент приеме веществото, не е изключено да изпита димскомфорт или състоянието му да се обостри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес