Изследване на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията показа, че готовото тесто, което се продава в магазините, може да доведе до сериозен риск за здравето.
Щатските учени, провели проучването, смятат, че съдържащите се в този вид полуфабрикат бактерии могат да доведат до опасни заболявания и дори до отравяне.
Ръководителят на екипа, направил изследването, Карън Хил разказва, че дори при термична обработка микроорганизмите в този вид тесто не могат да бъдат унищожени.
Така настоящето изследване развенча многогодишния мит, че в готовото тесто има опасност поради яйцата, които могат да съдържат бактерията салмонела. Да, опасност от суровите яйца има, но се оказва, че тя не се крие само там, казва Хил, цитиран от Телеграф.
Технологията на създаване на готово тесто за продажба в магазинната мрежа включва прибавянето на изкуствени съставки, с които производителите целят да запазят трайността на продукта за по-дълго време.
В хода на изследването екипът на доктор Хил е експериментирал с опитни мишки. Животните се хранели в продължение на два месеца с хлебни изделия от готово тесто, а учените наблюдавали текущите промени във вътрешните органи.
След края на опитите станало ясно, че при близо 65 процента от лабораторните гризачи са настъпили увреждания на вътрешните органи. Втората част от експеримента е проведена сред хора.
Екипът наблюдавал здравословния статус на повече от 120 доброволци, които в предварително попълнени анкетни карти заявили, че консумират тестени изделия поне 5 пъти седмично.
След края на наблюдението е установено, че реакцията на човешкия организъм на подобен вид продукти не се изразява толкова тежко като при лабораторните мишки, но също може да доведе до тежки последици.
Установено е, че освен заплахата от салмонела, употребата на готово тесто може да доведе до алергия и разстройство, а в изключително редки случаи и до хранително отравяне.
Коментари