Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим сами заквасена сметана

Как да си приготвим сами заквасена сметана

Домашна заквасена сметана

В наши дни човек може да се снабди с най-разнообразни продукти от почти всеки по-голям магазин, а заквасена сметана на практика се продава навсякъде. Тя обаче е сред рисковите продукти, тъй като се разваля доста бързо, ако не е съхранявана правилно.

Освен това и за нея важи това, което важи и за повечето неща, които пазаруваме отвън, а именно - не знаем какво наистина се съдържа в нея и доколко съдържанието ѝ е полезно за нашето здраве.

Ето защо е добре да се научим как сами да си приготвяме заквасена сметана, особено ако има откъде да се снабдим с домашни млека. Не забравяйте обаче, че и тях трябва да ги купувате от сигурни източници. Изпитана рецепта за направата на заквасена сметана е следната:

Заквасена сметана от домашни млека

Необходими продукти: 5 л прясно мялко, 2 с. л. кисело мляко.

Начин на приготвяне: Прясното мляко се слага да заври и се оставя така около 7 минути, след което котлонът се спира. По време на варенето ще видите, че ще се образува каймак, който трябва бързо да изгребвате с лъжица и да слагате в отделен съд. Това продължава, докато съумеете да изгребете целия каймак, а ако е необходимо, можете да затоплите млякото пак.

След това заквасвате извадения каймак с киселото мляко, разбърквате леко и оставяте съда с полуготовата сметана захлупен отгоре с кърпа да престои 5 часа. Важно е сместа да е на топло. Като измине необходимото време, ще разполагате с готова заквасена сметана.

Ето и още по-лесен вариант, при който обаче отново се използва закупен, а не домашен продукт.

Разбиване на сметана

Заквасена сметана, приготвена от течна сметана и лимонов сок

Необходими продутки: 250 мл течна сметана от 35 %, 3 с. л. лимонов сок

Начин наприготвяне: Към течната сметана се слагат 2 с. л. лимонов сок и се разбърква леко с лъжица. Пробва се на вкус и ако е необходимо, се добавя и останалата лъжица лимонов сок. Сместа се оставя за около 20 минути и след това така получената заквасена сметаната е готова за употреба.

Независимо коя рецепта сте избрали да изпробвате, не забравяйте, че след като направите заквасената сметана и е престояла достатъчно дълго време по описаните начини, тя се съхранява задължително в хладилник.

Предлагаме ви и няколко вкусни рецепти със сметана:

- Сметанова торта;

- Сметанов крем;

- Сметанови сосове;

- Сметанов сладолед;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest