Как да си направим чесън на прах
How to Make Powdered Garlic
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим чесън на прах

Как да си направим чесън на прах

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Чесън на Прах

Чесънът се използва като подправка от незапомнени времена. Билката е откривана в египетските пирамиди и храмовете в Древна Гърция. Чесънът, освен като подправка, е използван като лекарство.

Съвременните изследвания доказват разнообразието от лечебни ползи на чесъна. Най-добър е пресен, тъй като в него се съдържат съединения, които се разграждат, когато разрежете или дъвчете скилидки чесън.

Ако чесънът в прясно състояние не понася на стомаха ви, а не искате да се лишите от полезните му качества, то най-добре си направете чеснов прах. Той намира приложение във всякакви ястия и лечебни рецепти от народната медицина.

За да си направите собствен натурален чесън на прах, обелете и нарежете на ивички произволно количество скилидки чесън. Покрийте тавичка с хартия за печене, без да я намаслявате. Поставете чесъна в нея.

Пъхнете тавата във фурната на ниска температура, не повече от 80 градуса, за няколко часа. Готови са, когато филийките чесън станат съвсем сухи и чупливи. Оставете ги да изстинат и ги смелете в блендер, кафемелачка или хаванче. Чесновият прах се съхранява в херметически затворени буркани.

Скилидки чесън

Друг добър начин за изсушаване, е чрез блендер и дехидратор за храна. За процедурата са ви нужни скилидки чесън, нож, блендер, дехидратор за храна или печка, тави и буркани за съхранение.

Ако отглеждате чесън у дома, то го оберете и оставете да изсъхне. Ако го купувате, най-добре потърсете предварително обелени скилидки чесън. Разделете главите, обелете скилидките и отрежете сухите краища. Премахнете всичко сухи части и дефекти от скилидките.

Почистените скилидки се пасират в блендер, до получаване на едри частици. Поставете ги в тавата на дехидратора за храна или тава за бисквити. Включете фурната на 90 градуса. Ако използвате сушилня за храна, използвайте настройката за зеленчуци на 50 градуса.

Оставете чесъна за няколко часа, като проверявате често, за да не залепва и за да не изгаря. Готов е, когато стане сух и хрупкав.

Можете да се съхранява накълцан или да се върне обратно в блендера или мелачка за кафе, за да стане на прах. Съхранява се в херметически затворени буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest