Малко са хората, които не възхваляват вкуса на ризотото, превърнало се в емблематично за италианската кухня. Има безброй рецепти за приготвянето му, но преди да пристъпите към тях е важно да знаете кои са тайните на приготвянето му:
1. Когато приготвяте ризото, е най-добре да използвате италианските сортове ориз и в никакъв случай дългозърнест. На пазара се предлага голямо разнообразие от различни видове ориз, но ако случайно не намерите италиански, се насочете към сортове, които имат кръгла форма и не са толкова едри.
2. Най-важното правило при приготвянето на ризото е, че бульонът, в който ще се задушава оризът, се налива постепенно, а не наведнъж. В много рецепти след като се запържи оризът се добавя бяло вино и едва тогава започва да се долива бульон.
3. Когато доливате бульон към ризотото, се уверете, че сте си приготвили достатъчно количество, защото ако сте избрали италиански ориз, съотношението между ориз и течност трябва да е 1 към 3. Доливането на бульона става едва когато зрънцата са попили добре предходната течност.
4. Не си позволявайте да разбърквате често ориза. Това става единствено ако се притеснявате той да не загори и се прави с дървена лопатка, за да не се наруши цялостта на зърната.

5. Ризотото винаги се запържва в зехтин или масло и никога в олио. Не се скъпете с количествата мазнина, за да може оризът по време на запържването да придобие характерния стъклен цвят. Едва тогава можете да започнете с доливането на течността, независимо дали ще използвате и вино или не.
6. Ризотото винаги се сервира топло. В противен случай то ще започне да има вид на каша и положените от Вас усилия по приготвянето му ще са съвсем безполезни.
7. Независимо какви продукти добавяте към ризотото е добре те да се приготвят отделно, за да можете да отделите пълно внимание на задушаването на ориза. Задължително трябва да сте до котлона около 18- 20 минути. Това е приблизително времето, за което ще сте направили ризотото.
8. Можете да използвате месен, зеленчуков, гъбен или рибен бульон за ризотото, като подбирате вкуса му спрямо това с какво ще го приготвяте. За предпочитане е обаче бульонът да е домашно направен, а не купен готов.
9. След като ризотото е съвсем готово, то задължително се поръсва с пармезан.
Вижте и нашите предложения за неустоимо ризото: ризото с гъби, вкусно ризото с пиле, страхотно ризото със скариди или любимото ризото с манатарки.
Коментари