gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусното ризото

Тайните на вкусното ризото

Ризото
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Малко са хората, които не възхваляват вкуса на ризотото, превърнало се в емблематично за италианската кухня. Има безброй рецепти за приготвянето му, но преди да пристъпите към тях е важно да знаете кои са тайните на приготвянето му:

1. Когато приготвяте ризото, е най-добре да използвате италианските сортове ориз и в никакъв случай дългозърнест. На пазара се предлага голямо разнообразие от различни видове ориз, но ако случайно не намерите италиански, се насочете към сортове, които имат кръгла форма и не са толкова едри.

2. Най-важното правило при приготвянето на ризото е, че бульонът, в който ще се задушава оризът, се налива постепенно, а не наведнъж. В много рецепти след като се запържи оризът се добавя бяло вино и едва тогава започва да се долива бульон.

3. Когато доливате бульон към ризотото, се уверете, че сте си приготвили достатъчно количество, защото ако сте избрали италиански ориз, съотношението между ориз и течност трябва да е 1: 3. Доливането на бульона става едва когато зрънцата са попили добре предходната течност.

4. Не си позволявайте да разбърквате често ориза. Това става единствено ако се притеснявате той да не загори и се прави с дървена лопатка, за да не се наруши цялостта на зърната.

Вкусно Ризото

5. Ризотото винаги се запържва в зехтин или масло и никога в олио. Не се скъпете с количествата мазнина, за да може оризът по време на запържването да придобие характерния стъклен цвят. Едва тогава можете да започнете с доливането на течността, независимо дали ще използвате и вино или не.

6. Ризотото винаги се сервира топло. В противен случай то ще започне да има вид на каша и положените от Вас усилия по приготвянето му ще са съвсем безполезни.

7. Независимо какви продукти добавяте към ризотото е добре те да се приготвят отделно, за да можете да отделите пълно внимание на задушаването на ориза. Задължително трябва да сте до котлона около 18- 20 минути. Това е приблизително времето, за което ще сте направили ризотото.

8. Можете да използвате месен, зеленчуков, гъбен или рибен бульон за ризотото, като подбирате вкуса му спрямо това с какво ще го приготвяте. За предпочитане е обаче бульонът да е домашно направен, а не купен готов.

9. След като ризотото е съвсем готово, то задължително се поръсва с пармезан.

Вижте и нашите предложения за неустоимо ризото: ризото с гъби, ризото с пиле и ризото без месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest