Ако сте от неизменните привърженици на сочната вкусна пържола, то това е рецептата за вас. Една от най-вкусните рецепти за пилешки гърди, подходяща за лятото, е здравословна и нискокалорична. Освен това е изключително лесна за приготвяне и освен месото изисква само още три продукта. А резултатът е повече от фантастичен.
Необходимите продукти за това лятно изкушение са освен пеперудите пилешко месо, още домати, песто и кашкавал.
Пилешките гърди трябва да са пресни и качествени. Количеството е в зависимост от това за колко души ще готвите. В посочената рецепта са използвани 1 и 1/2 пеперуди.
Доматите в рецептата трябва да са розови. Те имат повече вкус и сок от останалите. Пестото може да е приготвено както домашно, така и да е купено в бурканче от магазина.
Домашен сос песто
Необходими продукти: 2 връзки босилек, 3 скилидки чесън, 200 мл зехтин, 100 г кедрови ядки, 100 г настърган пармезан, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Босилекът и кедровите ядки се смилат в кухненски робот. Добавя се чесънът и отново се разбива до получаването на гладка паста. Малко по малко се долива зехтинът и се разбърква добре. Последни се добавят пармезанът, сол и черен пипер на вкус. Бърка се до получаване на хомогенна смес.
Пилешките гърди се нарязват на две равни половини. Тавата за печене се намазва предварително с малко олио. Зехтинът тук не е добра идея, тъй като придава по-различен вкус на ястието. Отгоре се нареждат гърдите.
Месото се намазва обилно със сос песто. Доматите се нарязват на кръгли резени и се нареждат отгоре.
Фурната се загрява предварително на максимална температура. Тавата с пържолите се пече за около 20 минути на 180-200 градуса. Когато месото е почти опечено на външен вид, се вади, а отгоре се настъргва кашкавал. Връща се във фурната за още 5-10 минути.
Ястието се вади и се оставя да изстине малко. Сервира се самостоятелно или с гарнитура от преси зеленчуци или печени картофи.
Коментари