Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Масовият хляб остава на старите цени, дори токът да поскъпне

Масовият хляб остава на старите цени, дори токът да поскъпне

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Печен хляб

Цената на хляба няма да се покачи, дори и ако планираното поскъпване на тока се осъществи, уверява Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Ниската плажежоспособност на по-голямата част от българите, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор, са двете основни причини, заради които стойностите на хляба и хлебните изделия няма да се променят.

Кукушева обаче добавя, че бутиковите пекарни могат увеличат цените на произвежданите изделия, ако цената на тока се вдигне.

В тези пекарни се осъществява директна връзка между производителя и клиента. Но при масово продавания хляб в търговската мрежа цените са доставка се уговарят за определен период от време.

В хранително-вкусовата промишленост 80% от енергийните разходи са свързани с цената на тока, заради това именно тя влияе на себестойността на хляба, обяснява още експертът пред Дарик радио.

хляб

Истината е, че фактурите с новите цени на тока дойдоха. И действително повишението е 20%. Такса задължение към обществото струва 20% по-висока стойност на фактурите, и то без ДДС. В момента доставните цени на хляба не са променени – казва Кукушева.

От браншовата организация обаче дори не са коментирали евентуално увеличение за хляба, тъй като на пазара 45% от конкуренцията принадлежи към сивия сектор и съществена разлика в цените ще направи стоката на легалните търговци на практика непродаваема.

Голямата част от потребителите у нас са с малки доходи и биха предпочели по-евтините и съмнителни продукти на пазара.

Председателката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите допълва и че за да бъдат компенсирани производителите, които плащат по-високи сметки за ток, но и да се запази цената на хляба, сивият сектор в бранша трябва да излезе на светло.

Необходимо е също да се въведе данъчна ставка за хляба в държавния бюджет за догодина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest