Когато дойде времето на гъбите из българските поляни, все ще срещнете някой гъбар, от когото можете да получите ценни напътствия не само как да разпознавате ядливите гъби и как да ги берете, но и как да си ги приготвяте.
От особен интерес представляват гъбените салати, защото могат да бъдат направени както с пресни чушки, така и с мариновани или дори пържени или запечени продукти. Ето защо тук ще Ви предложим 3 гъбени салати, които биха Ви заинтригували:
Картофена салата с гъби
![Салата с гъби и картофи](/files/lib/600x350/mushrooms9.webp)
Необходими продукти: 6- 7 картофа, 1 глава кромид лук, 200 г мариновани гъби, 2 с.л. пармезан, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. оцет, няколко стръка див чесън, сол на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на кубчета. Сипват се в купа и към тях се добавят нарязаните гъби и лук. Салатата се подправя със зехтин, сол и оцет и се разбърква. Оставя се да престои така поне 1 час. Сервира се поръсена със ситно нарязания див чесън и настъргания пармезан.
Зелена салата с гъби
![Зелена салата с гъби](/files/lib/600x350/mushrooms-marinated1.webp)
Необходими продукти: 1 копф салата, няколко стръка рукола, 1 глава червен лук, 1 червена чушка, 100 г гъби, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. мед, 1/2 ч.л. балсамов оцет, няколко листа пресен босилек, сол на вкус, шепа смлени орехи.
Начин на приготвяне: Зелената салата се измива, накъсва и се смесва в купа заедно с нарязаната на едро рукола и босилека. В тефлонов тиган с капка мазнина се запържват за кратко нарязаните на ивички лук, чушката и гъбите. Оставят се да изстинат и се сипват при салатата. Прави се дресинг от зехтина, оцета, солта и меда и с него се заливат зеленчуците. Разбърква се много добре и се поръсва с орехите.
Салата с гъби и краставици
Необходими продукти: 100 г гъби, 2 краставици, няколко маслини без костилката, няколко листа зелена салата, 1 червена чушка, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. балсамов оцет, сол на вкус, няколко листенца пресен риган и прясна мащерка
Начин на приготвяне: Салатата се измива, накъсва се на едро и се слага в купа. Към нея се прибавят нарязаните краставица, маслини и гъби. От всички останали продукти се прави дресинг, с който се залива салатата с гъби. По желание може да бъде поръсена с настъргано сирене или пармезан.
Коментари