Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»3 идеи за гъбена салата

3 идеи за гъбена салата

Гъбени салати

Когато дойде времето на гъбите из българските поляни, все ще срещнете някой гъбар, от когото можете да получите ценни напътствия не само как да разпознавате ядливите гъби и как да ги берете, но и как да си ги приготвяте.

От особен интерес представляват гъбените салати, защото могат да бъдат направени както с пресни чушки, така и с мариновани или дори пържени или запечени продукти. Ето защо тук ще Ви предложим 3 гъбени салати, които биха Ви заинтригували:

Картофена салата с гъби

Салата с гъби и картофи

Необходими продукти: 6- 7 картофа, 1 глава кромид лук, 200 г мариновани гъби, 2 с.л. пармезан, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. оцет, няколко стръка див чесън, сол на вкус

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на кубчета. Сипват се в купа и към тях се добавят нарязаните гъби и лук. Салатата се подправя със зехтин, сол и оцет и се разбърква. Оставя се да престои така поне 1 час. Сервира се поръсена със ситно нарязания див чесън и настъргания пармезан.

Зелена салата с гъби

Зелена салата с гъби

Необходими продукти: 1 копф салата, няколко стръка рукола, 1 глава червен лук, 1 червена чушка, 100 г гъби, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. мед, 1/2 ч.л. балсамов оцет, няколко листа пресен босилек, сол на вкус, шепа смлени орехи.

Начин на приготвяне: Зелената салата се измива, накъсва и се смесва в купа заедно с нарязаната на едро рукола и босилека. В тефлонов тиган с капка мазнина се запържват за кратко нарязаните на ивички лук, чушката и гъбите. Оставят се да изстинат и се сипват при салатата. Прави се дресинг от зехтина, оцета, солта и меда и с него се заливат зеленчуците. Разбърква се много добре и се поръсва с орехите.

Салата с гъби и краставици

Необходими продукти: 100 г гъби, 2 краставици, няколко маслини без костилката, няколко листа зелена салата, 1 червена чушка, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. балсамов оцет, сол на вкус, няколко листенца пресен риган и прясна мащерка

Начин на приготвяне: Салатата се измива, накъсва се на едро и се слага в купа. Към нея се прибавят нарязаните краставица, маслини и гъби. От всички останали продукти се прави дресинг, с който се залива салатата с гъби. По желание може да бъде поръсена с настъргано сирене или пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest