Италианската местност Тоскана освен с хубавото си вино се гордее и с десерта Кастанячо, чиито апетитен вид е съпроводен с приказна легенда относно неговата рецепта.
Десертът се е приготвял още през древността, като в тази епоха за Кастанячо се използвали единствено вода, зехтин и кестеново брашно. През XIX век рецептата се обогатява с ядки, стафиди, портокалови кори, семена от копър и розмарин.
Според преданието розмаринът, който придава завършеният аромат на сладкиша, заедно с кестеновото брашно, е прибавян към десерта, за да го превръща в мощен любовен еликсир.
Казвало се, че ако една жена иска един мъж да е завинаги влюбен в нея, само трябва да му приготви Кастанячо, от който той да си хапне.
Освен че омагьосва мъжете след една хапка, сладкишът е и полезен заради съдържащите се в него витамини В1, А2, А, минерали и микроелементи.
На Апенините наричат десерта още дървото-хляб заради кестеноново брашно, от което се приготвя. Кестенът е популярен продукт в Италия и всяка година в страната се организират многобройни фестивали в чест на неговата реколта.
За да приготвите Кастанячо, ще са ви необходими 400 грама кестеново брашно, 3 супени лъжици захар, щипка сол, 600 милилитра вода, 3 супени лъжици зехтин, 100 грама стафиди, 20 грама орехи, 35 грама кедрови ядки и няколко стръка пресен розмарин.
В една купа се сместват брашното, захарта и солта. Водата се добавя постепенно, докато се получи тесто за палачинки. След това прибавете зехтина и разбийте сместа с пасатор. Оставете тестото за 2 часа.
Във форма поставете хартия за печене. Върху нея сипете цялото тесто, след което поръсете с ядките, стафидите и розмарина. Печете на 180 градуса за 40 минути.
Кастанячо се съчетава отлично с чаша десертно вино, рикота и кестенов мед.
Коментари