Рибата е задължителна храна във всеки един здравословен хранителен режим. Тя може да се приготвя по много начини и да се похапва ежедневно. Хубавото е, че освен вкусна, тя е и полезна. Както всяко друго нещо, рибата има както положителни, така и отрицателни страни.
Положителна страна
В рибата се съдържат белтъци, които не са по-лоши от тези, които се откриват в месото на топлокръвни животни. Те обаче са много по-лесно усвоими, което ги прави и по-здравословни. Тя е богата на протеини, бедна на холестерол и напълно лишена от въглехидрати.
Всичко това превръща рибата в диетична храна, подходяща за всички, които искат да отслабнат и да намалят мазнините в тялото си. Какво и в една от най-хранителните, засищащи и здравословни храни.
Най-полезните вещества в рибата безспорно са Омега-3 мастните киселини. Те не се произвеждат от тялото и трябва да се набавят чрез храната. Най-подходяща за това е рибата. Омега-3 мастните киселини влияят благотворно на цялостното здраве. В нея за разлика от другите меса има йод и флуор.
Има три основни видове риба, които се различават по съдържание на мазнини. Първи са постните, в които се съдържат до 5% мазнини. Това са леферът, бялата риба, хекът, калкана, сафридът, пастървата и други. Вторите са полутлъстите риби с от 5% до 10% мазнини. Тук влиза месото от шаран, акулата и други. Последни са тлъстите с над 10 % мазнини в състава, като например сардината.
За да се насладите на ползите на рибата, трябва да знаете и как да я консумирате. Най-полезна е приготвена на скара или печена във фурна със зеленчуци. Консервите също са здравословни, особено ако са в собствен сос. Тези в доматен сос са приемливи, особено ако бързате. Като най-нездравословно се определя пърженото месо, панираното, както и полуфабрикатите.
Отрицателна страна
В някои видове риба се съдържа живак, който не се разгражда и е опасен за човешкото здраве. В малки количества той се открива в мидите и раците, а в най-големи - в хищните видове риба, като акула, скумрия и риба-меч, които се хранят с други морски твари, повишаващи съдържанието на живак в състава им.
В човешкия организъм живакът може да се натрупа от честата консумация на риба и да застраши здравето. Той става токсичен за тялото и може да доведе до нарушения в мозъчната дейност. Поради това с консумацията на риба трябва да се внимава. Това важи с най-голяма сила за децата и бременните жени.
Коментари