gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим конопено масло

Да си направим конопено масло

Конопено масло
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ползите от конопеното масло са многобройни. Експерти го наричат най-балансираното масло в природата. То спомага за намаляването на лошия холестерол в кръвта, служи за превенция на сърдечни удари, лекува сухота, псориазис, екзема и невродермити. Има противовъзпалителни свойства, подобрява еластичността на кожата, увеличава метаболизма, а в последните години все повече учени твърдят, че употребата му може да излекува чумата на нашето време – рака.

Ето как можете да си направите домашно конопено масло:

Най-качественият продукт се произвежда от главите на конопа, но ако се затруднявате да намерите достатъчно количество, можете да използвате и листа, които също са богати на полезни вещества. Необходими са ви 28 грама изсушени цветя от коноп и 2 чаши масло. За самата технология по приготвянето ще ви трябват голяма тенджера, дървена лъжица, голяма прозрачна купа или съд, тензух и тиксо.

Начин на приготвяне: Стрийте възможно най-ситно конопа. Напълнете ¾ от тенджерата с вода и я оставете на котлона да заври. Важен момент в приготвянето на маслото е растителната маса да е на дъното на съда, за да може да запази полезните си вещества при термичната обработка.

След като водата заври, прибавете в нея маслото и изчакайте то напълно да се разтопи. След като това стане, намалете котлона до слаб огън и прибавете ситно стрития коноп. Тази смес трябва да ври бавно на слаб огън за около два часа. Не давайте на сместа да заври, защото така ще се увредят полезните вещества, съдържащи се в конопа. Не забравяйте да разбърквате. Постепенно сместа ще придобие тъмен цвят и ще се сгъсти.

След като сместа е готова, сложете върху прозрачния съд два слоя тензух и я прецедете през него. След три часа сместа трябва да е готова, изцедете конопеното масло през тензуха в купата така, че да не се разлива. Като излеете сместа в тензуха внимателно вземете краищата на тензуха и изцедете остатъка.

Масло от коноп

Оставете конопеното масло да се охлади и го поставете в хладилника за два часа. След този период водата се отделя от маслото. Внимателно с нож отделете конопения продукт от прозрачната купа и го поставете в съда, в който ще го съхранявате. Важно е да се знае, че ако предпочитате да консумирате маслото в течно състояние, не трябва да го разтопявате на микровълнова фурна, защото така конопът губи част от полезните си качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest