gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Често срещани грешки при готвенето

Често срещани грешки при готвенето

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
182k
Често срещани грешки при готвенето
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Дори най-добрите и опитни професионални готвачи правят грешки при готвене. Без значение дали сте прохождащ в кухнята или готвите от години, никой не е застрахован от малък провал зад бялата престилка.

В САЩ на датата 25 септември се отбелязва Денят на готвенето, така че не е зле да поговорим за това кое е грешно и правилно в процеса на кулинарни подвизи. В следващите редове ще се запознаете с най-често срещаните грешки, които допускаме в кухнята:

1. Не четем рецептата докрай

Очаква ви важно събитие или искате да изненадате любимите си хора с нова рецепта. Толкова сте развълнувани, че преглеждате на две, на три рецептата и започвате същинското готвене.

Проблемът е, че някои рецепти не са написани в правилния ред и няма нищо по-лошо от това по средата на рецептата да осъзнаеш, че ти липсват няколко важни съставки.

Преди да направите нещо, трябва винаги да четете рецептата от край до край поне един път. Това ще ви даде по-добра представа за това какво точно ще се прави и ще имате възможност да се уверите, че имате всички съставки, които са ви необходими.

2. Използваме неправилна дъска за рязане

Често срещани грешки при готвенето

На пазара е пълно с малки симпатични дъски за рязане в най-различни форми и цветове, но те невинаги са добър избор за ефективно и безопасно рязане. Опитайте се да нарежете цяло пиле, няколко плода или пък да накълцате свежи подправки. Резултатът е разпиляна храна по цялата маса.

Дайте си достатъчно място за работа и се уверете, че вашата дъска за рязане е достатъчно голяма. Ще ви бъде много по-удобно рязането и кълцането, плюс това е по-безопасно.

3. Използваме на грешен нож

Преди да вземете нож, помислете за какво ще го използвате. Възможно ли е рязането на нещо малко - като чесън? Или дали ще можете да режете нещо голямо с него като цяло пиле? Всеки си има удобен размер, но невинаги е най-подходящият избор.

4. Разхвърляна работна площ

Не само ще сте по-малко ефективни и организирани в разхвърляна кухня, но и рискувате да замърсите храната.

5. Добавяме на съставки в студен тиган

Често срещани грешки при готвенето

В повечето случаи е по-добре да загреете добре тигана и след това да добавите мазнината и храната, която ще готвите (има някои изключения, които се слагат винаги в студен тиган - примерно бекон). Горещият тиган е ключът към предотвратяването на храната от залепване.

6. Готвим месо направо от хладилника

Доста често срещана грешка - особено когато сме гладни и трябва много бързо да сготвим нещо. Но по този начин рискувате да имате изпечено месо отвън и сурово отвътре. Вместо това извадете месото и го оставете на стайна температура 15-20 минути. Това ще ви гарантира равномерно сготвено ястие.

7. Препълнен тиган

Друга грешка по време на готвене, която води до неравномерно сготвяне, е слагането на прекалено много продукти в един съд. Това води до по-ниска температура, повече влага и се получава готвене на пара вместо пържене. Когато готвите месо изберете такъв съд, в който парчетата няма да се докосват; необходимо е да има интервал между тях.

8. Готвим без опитване

Да готвиш, без да опиташ, е като да издадеш книга, без да я редактираш. Рискувате да се получи небалансирано откъм вкус ястие и липса на подправки. Не се страхувайте да опитате отново и отново, и отново вашето ястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest