Мармаладите са добър начин да съхраните сезонните плодове, особено ако те са домашни. Макар да съдържат голямо количество захар, благодарение на която всъщност успяват да се съхранят за по-дълго време, консумирани с мярка те не само че няма да Ви навредят, но и ще можете с голямо удоволствие да им се насладите през студените есенни и зимни дни, когато на пазара има само плодове с неясен произход.
Ето защо тук ще Ви предложим 3 идеи как да си приготвите перфектния домашен мармалад:
Мармалад от ягоди
Необходими продукти: 3 кг ягоди, 1 кг захар.
![Мармалад с ягоди](/files/lib/600x350/jam17.webp)
Начин на приготвяне: Ягодите се преглеждат с цел да се премахнат развалените или неузрели плодове. Измиват се добре, почистват се от дръжките, поставят се в тенджера и се посипват със захарта. Ягодовата смес се кипва и се оставя да ври на бавен огън за около 8 часа докато достигне необходимата плътност. Мармаладът се бърка непрекъснато. Когато е готов се изсипва в предварително измити и изсушени буркани, които се затварят и се оставят с капачките надолу до пълното изстиване на мармалада.
Мармалад от вишни
Необходими продукти: 5 кг вишни, 2. 5 кг захар.
![Мармалад с череши](/files/lib/600x350/jam18.webp)
Начин на приготвяне: Вишните се оглеждат добре да няма развалени измежду тях, измиват се добре и се премахват костилките им. Смилат се и към тях се добавя захарта.
Всичко се вари на слаб огън, но при непрекъснато разбъркване. Когато мармаладът се сгъсти достатъчно, се изсипва още врял в предварително измити и подсушени буркани. Поставят се капачките им, затварят се добре и бурканите се оставят до пълното им изстиване с капачките надолу.
Мармалад от праскови и сливи
Необходими продукти: 3 кг праскови, 7 кг сини сливи, 4 кг захар.
Начин на приготвяне: Плодовете се сваряват поотделно, като предварително са измити и почистени от костилките. След това се смилат, изсипват се в подходящ съд и се посипват със захарта.
Слагат се на котлона, но веднага след като сместа кипне, огъня се намалява. Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяването на мармалада. Когато е готов той се насипва в предварително измити и подсушени буркани. Затварят се още докато мармалада е топъл и се поставят с капачките надолу докато изстинат.
Коментари