gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте булгур, за да сте здрави

Яжте булгур, за да сте здрави

Булгур
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Булгурът е особено популярна храна сред вегетарианците. Той има високаенергийна стойност и трябва да намери място и в ежедневното меню на всички онези, които искат да бъдат здрави.

Булгур се приготвя от пшенично зърно без люспи, което отчасти се вари, а след това се суши на дребни малки парченца.

Историята за тази пшеница е много дълга. Произходът на булгура е от страните около Средиземно море. Днес често се използва в турската, гръцката и арабската национална кухня, в индийската кухня, но се използва и в Европа.

Защо е полезен булгурът?

Булгурът се използва главно заради неговия вкус, т.е. заради леката и бързата употреба, както и заради комбинациите на рецепти с булгур, които могат да се направят с него. Но това със сигурност не е основната причина.

Булгурът е една от най-здравословните храни, които за съжаление у нас не се употребяват твърде много. В булгура се съдържат най-вече въглехидрати, протеини и малко мазнини. Има много витамини и минерали като например калций, желязо, магнезий, цинк, тиамин, витамин B6. Поради това зърнената храна се препоръчва за всички онези, които имат по-бързи темпове на живот, но и на децата, спортистите и на възрастните хора.

Яжте булгур, за да сте здрави
Снимка: Севда Андреева

Консумацията на булгур допринася за намаляване на общия холестерол, LDL холестерол, триглицеридите и нивата на инсулина, което намалява риска от сърдечни заболявания. Препоръчва се по време на диети заради карбохидратите и диетичните фибри, които помагат и в борбата срещу рака, диабета и болестите на сърцето.

Ако сравним кафявия ориз и булгура, той има двойно по-малко калории и двойно повече фибри. Препоръчва се на жени в менопауза. Ежедневното косумиране на булгур в различни ястия, освен че ще подпомогне вашето здраве, но и ще ви помогне да имате плосък корем.

Булгурът се продава във всички супермаркети.

След като се накисне и набъбне, с него можете да направите вкусни ястия с булгур, а може да бъде и отличен заместител на кускус.

Използва се за:

- супи с булгур;

- салати с булгур;

- десерти с булгур.

Страхотно върви в комбинация с месо, морски дарове, дори и с плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest