Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бързи съвети за приготвянето на конфитюри

Бързи съвети за приготвянето на конфитюри

Конфитюри
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Можем да приготвяме конфитюри целогодишно, защото те зависят от плода, с който разполагаме в момента. Ето някои важни съвети при приготвянето им:

- Да не се прекалява с печенето и сгъстяването на сиропа, защото след насипване по буркани и известен престой, конфитюрът се до сгъстява от само себе си;

- Когато не разполагаме с буркани с въртящи се капачки, които се затварят херметически, може да използваме обикновени буркани. След насипване на горещия конфитюр, оставяме бурканите 24 часа открити, на хладно, за да хванат лека коричка, която предпазва от разваляне. След това може да покрием само с лист целофан и да завържем;

- При напълване на бурканите връхният пласт да не е плод, а сироп. Така конфитюрите се запазват по-добре;

- За да добие конфитюрът по-фин вкус, малко преди окончателното му сваряване може да добавим и по 100 мл ликьор, например на кайсиите - амарето, на прасковите - кокосов ликьор и др.;

- Можем да облагородим вкуса на конфитюра и с карамел. Трябва да оставим 100 г захар да се карамелизира до златистокафяво в тиганче. Прибавяме карамела към конфитюра и бъркаме, докато се разтопи напълно, но много внимателно, за да не повредим плодовете. Незабавно насипваме по буркани и моментално затваряме;

Конфитюр от Праскови

- Освен това трябва да имаме предвид, че плодовете не запазват формата си както при сладко, а леко се скашкват;

- За да не загори конфитюрът, може да оставим посипания със захар плод да престои.

Ето и рецепта за конфитюр от праскови

Избираме и купуваме 3 кг зрели праскови, на които се отделят костилките. Измиваме хубаво и разполовяваме, изваждаме костилката и обелваме ципата. Нарязваме на тънки резени. Изсипваме цялото количество в голяма тава. Посипваме с 1 кг захар и печем до леко сгъстяване на сиропа.

Наглеждаме от време навреме плода да не изкипи и карамелизира по дъното на фурната, което после много трудно се почиства. Добавяме към конфитюра 1-2 чаени лъжички лимонтозу. Изваждаме и насипваме горещата смес в бурканчета. Затваряме с въртящи се капачки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest