Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да пренесем Рио в кухнята – популярни бразилски рецепти

Да пренесем Рио в кухнята – популярни бразилски рецепти

Бразилска кухня

Светът е Олимпиада! В последните няколко дни всички погледи са обърнати към Рио де Жанейро, където в момента са се събрали най-добрите световни спортисти. Докато стискаме палци на родните състезатели да спечелят мечтаните медали, нека се пренесем още по-успешно в обстановката, като сготвим няколко специалитета от превъзходната бразилска кухня.

Пържено сирене със сладък чили сос

Тези вкусни хрупкави кубчета пържена наслада са едно от най-популярните предястия в Бразилия. Перфектната напитка, която върви с тях, е кайпириня – бразилският национален коктейл, приготвен от кашаса, захар от захарна тръстика, лед и зелен лимон.

Необходими продукти за 4 порции:

250 мл пълномаслено мляко, 125 г настъргано сирене халуми или козе сирене, 125 г гранулирана тапиока, две щипки сол, щипка бял пипер, растително масло, сладък чили сос

Начин на приготвяне: В малка тенджера затоплете млякото. В друг съд смесете добре настърганото сирене и тапиоката. Прибавете млякото, като бъркате силно, за да не се образуват бучки. Прибавете сол и пипер. Бъркайте, докато сместа се сгъсти. Изсипете сместа върху фолио и с помощта на точилка внимателно я разтеглете. Покрийте я с фолио и я оставете да се охлади за 4 часа в хладилника. След това я нарежете на кубчета и я изпържете в силно загрята мазнина.

Арапайма с мляко от бразилски орехи

Риба по бразилски

Бразилските орехи са високопротеинова храна и може да се консумират по различни начини. Млякото, което се прави от тях, може да се използва като заместител на кокосовото и кравето мляко, както и в много вкусни рецепти. В случая ви представяме рецептата за арапайма (най-голямата сладководна риба в света). Поради липсата ѝ в нашите ширини можете да използвате пъстърва или треска като заместител.

Необходими продукти за 2 порции: 300 грама сурови бразилски орехи, две филета от арапайма (пъстърва или треска), по 1 ч.л. сол и черен пипер, 2 с.л. едро нарязан пресен кориандър, 1 тиквичка, нарязана на филийки от 5 мм, 1 глава ситно нарязан червен лук, 60 г бамя, нарязана по дължина, 60 г ситно нарязан пащърнак, 2 сладки картофа, нарязани на шайби от 1 см, 2 домата, нарязани на шайби от 1 см, 3 стръка мащерка

Начин на приготвяне: Поставете орехите в блендър с 400 мл вода и включете уреда за 5 минути. Оставете сместа да престои за 30 минути и я прецедете през тензух или фино сито. Поръсете филетата със сол и пипер и ги оставете да престоят за 30 минути.

В голяма тенджера сложете 1 л вода с 1 с.л. сол и я поставете на котлона да заври. Сварете сладките картофи за 5 минути, а бамята - за 3 минути. Наредете всички зеленчуци в леко намазнена тава и върху тях поставете филетата. Залейте всичко с млякото от бразилски орехи и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest