Пунш е наименование, използвано за широка гама от безалкохолни и алкохолни питиета. Обикновено една от съставките в тях е даден плод, но понякога в пунша присъства и само плодов сок.
И тъй като 20 септември е отреден в календара като деня на пунша, нека разкажем малко любопитни и важни факти за тази освежаваща напитка.
По традиция пунш се поднася в по-широки чаши или купи. Пуншът започва да се приготвя през 17 век, като за негова родина се смята Индия. Именно от нея той е разпространен и в Европа, където бързо добива популярност.
Вижте и други малко известни факти за пунша - тази чаша освежаваща наслада, идеална за партита или просто така за всеки ден.
– Интересно е как се заражда името на питието. Смята се, че думата пунш има връзка с думата Панча, която се превежда от хинди като пет. Все пак изначално напитката се е приготвяла от пет ингридиента – захар, арак, вода, лимон, чай;
– Пуншът е традиционна коледна напитка в много страни. Обичайно той се сервира, за да могат всички, присъстващи на тържеството, да се сгреят;
– Един от многото видове пунш е традиционната в Испания студена напитка сангрия;
– Англия също е сред страните, държащи на пунша. Там има традиция да се сервира от напитка преди тръгване на лов;
– Особено ароматен е пуншът, приготвен в Мексико. Там имат навика да поставят в него сини сливи и канела;
– в Чили пък сервират пунш с нарязани праскови и бяло вино;
– в Кентъки пуншът се прави от бърбън и плодове;
– в Германия приготвят ефектен горящ пунш, когато има повод за празнуване.
Вижте още:
- Пригответе пуншово шодо - ще смае гостите ви! ;
- Как да направим яйчен пунш.
Коментари