Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Първа помощ за идеален сладкиш

Първа помощ за идеален сладкиш

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
146
Сладкиш

Направили сте тесто за сладкиш точно по описаната рецепта и очаквате да получите онзи страхотен кекс от снимката в списанието. За пореден път обаче нещата при вас не се получават такива, каквито сте желали да бъдат.

Ето няколко неща, които вероятно правите грешно и разваляте формата на сладкиша си при изваждането му от формата или пък дори не успявате да го изпечете добре.

- Когато поставяте кексовата форма във фурната, уврете се, че тя е достигнала оптималните градуси, подходящи за печене на вашия десерт, и не я отваряйте повече. Всяко едно отваряне на фурната за проверка до къде е стигнело печенето може да доведе до охлаждането ѝ и съответно, когато решите, че кексът вече трябва да е готов, защото в рецептата пише, че се пече 30 минути, резултат ви е мокър и тестен сладкиш;

- За да не спадне кексът ви и да запази хубавата си пухкава форма, не бързайте да го изваждате от фурната веднага след като сте я изключили. Рязката смяна от горещо на студено място може да бъде пагубна за един бухнал сладкиш и после да съжалявате за бързането си;

- Не бива да бързате също така да изваждате горещия сладкиш от формата му. Хубаво е да изчакате да изстине напълно и тогава се изважда много по-лесно, а и вероятността да се начупи е много по-малка;

Кекс

- Ако установите, че сладкишът ви е полепнал по формата или тавата, я обвийте в мокра кърпа и оставете за няколко минути така, след което опитайте пак,

- Ако трябва да разрежете горещ сладкиш, натопете предварително ножа в гореща вода за да се стопли, след което го избършете и го използвайте бързо, докато все още не е изстинал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest