Има три основни причини, поради които класовете на начинаещите готвачи започват с бисквитите - те се правят лесно, много са вкусни и не са скъпи.
Затова всеки, който се учи да готви, може бързо да мине от най-простите бисквити, които се забъркват с вилица, до маслените виенски бисквити и хрупкавите джинджифилови удоволствия, които направо се топят в устата.
От малко тесто - много бисквити
Правенето на бисквити е много приятно занимание. От малко тесто излиза невероятно количество бисквити! Затова хората купуват по няколко пакета наведнъж. Но когато човек си ги прави сам, удоволствието е двойно, защото не само от една малка топка тесто излиза пълна тава бисквити, но и защото те изчезват мигновено.
Полетът на фантазията
Бисквитите са печивото, при което човек може напълно да се развихри. Можете да изрязвате с помощта на резачка бисквити в най-различни форми. Можете да направите въртележки, корабчета или разноцветни бисквити. Можете да замесите джинджифилово тесто и да направите от него играчки за коледна елха.
Леките тънки бисквити могат да бъдат вмъкнати като игриво украшение в чаши с шербет или мус. Можете да направите и простички виенски бисквити, които са неустоимо вкусни с глазура или потопени под дебел слой тъмен шоколад - полетът на въображението няма никакви граници.
Но когато се научите да правите добре бисквитите, ще откриете една необорима истина - че не може да се направят истински бисквити без краве масло. Уникалният вкус на бисквитите се постига единствено с краве масло.
Виенски бисквити
Едни интересни бисквити, с които смело може да започне всяка начинаеща домакиня, са виенските бисквити, разточени на тънко и глазирани, докато са още горещи. Те са лесни, вкусни и невероятно атрактивни на вид.
за около 30-40 бр.
масло - 150 г
пудра захар - 60 г
жълтъци - 2 бр.
ванилова есенция - 3 капки
брашно - 200 г
Загрейте фурната на 160 градуса. Разбийте маслото и захарта на лека пенеста смес. Добавете жълтъците, ванилията и брашното. Замесете тесто. Оформете го на топка, увийте в свежо фолио и приберете в хладилника за кратко. Разточете тестото на тънко и изрежете формички. Пренесете ги в тавичка, застлана с хартия за печене, и печете 15 мин до бледобисквитен цвят.
Мармаладени изкушения
Изрежете тънки кръгове от тестото и печете 15 мин. После с по-малка резачка за тесто веднага изрежете средите на половината кръгове. Слепете дисковете и кръговете с мармалад. Запълнете дупките също с мармалад.
Маслени бисквити с бадеми
за около 20 бр.
краве масло - 100 г
пудра захар - 50 г
брашно - 175 гр плюс още за поръсване
разцепени бадеми - 25 г
Загрейте фурната на 170 градуса. Разбийте маслото със захарта на мека пенеста смес. Добавяте брашното на малки дози, като биете възможно по-малко. Оваляйте тестото на гладка топка и го разточете на квадрат, дебел 1 см. Сложете тестото в тава, застлана с хартия за печене. Набодете го с вилица и нарежете на дълги ивици. Поръсете ги с пудра захар и украсете с разцепени бадеми, като леко ги притиснете. Печете 15-20 мин или докато бисквитите станат бледозлатисти.
Коментари