gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Видове захар и техните ползи и недостатъци

Видове захар и техните ползи и недостатъци

1 от 5 Снимки

Бяла захар


Този вид подсладител е най-разпространен и с него най- се прекалява. Точно и затова носи прозвището белият убиец. Добива се от захарно цвекло или захарна тръстика. В малки количества тя стимулира мозъчната дейност и кръвообръщението.

Когато се прекали с нея, това може да доведе до увеличаване синтеза на мазнини и повишаване на нивото им в кръвта. Нараства рискът от развитие на захарен диабет, болести на сърцето и артериите, нарушават се функциите на жлъчката и черния дроб.
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Днес са известни над 25 видa захар. Някои са познати и често използвани – като бялата и кафявата, за други знаят едва малцина. Именно поради този факт съществува голямо объркване сред хората, точно какви подсладители да използват, колко безопасни и здравословни са те.

Важно е да се знае, че в нормални количества който и да е вид захар не е опасен. Прекалим ли, организмът ни започва да страда. За съжаление е все по-трудно да не консумираме този подсладител. В последните десетилетия захарта се съдържа в почти всички продукти – от безалкохолните, през тестените изделия до зърнените храни.

Последните данни показват, че ако само до преди век човек е консумирал средно по 2 килограма захар годишно, то днес ядем по 70. Препоръчителната доза е около 30 грама дневно, но за съжаление малко са хората, които я спазват.

За да изберете оптималния вариант каква захар да консумирате, вижте горната галерия, където ще ви представим най-популярните видове захар, както и техните ползи и недостатъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати