Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни и напитки, с които да се сгреете в студеното време

Храни и напитки, с които да се сгреете в студеното време

ЗориЗори
Гуру
5088k
2 от 6 Снимки

2. Люти чушки


Всеки вид люти чушки ще ви помогне да се загреете бързо в студеното време, като можете да усетите незабавното въздействие чрез моментално изпотяване, усещане за парене и т.н., но ще забележите продължителен ефект и след храносмилането му. Този ефект се дължи на химическото съединение, наречено капсаицин, което се намира във всички видове люти чушки. Количеството капсаицин в чушките се измерва с помощта на индекс, според който чистият капсаицин се оценява на 16 милиона единици. Най-лютите чушки в света съдържат до 1.5-1.6 милиона частици по тази скала. Червеният лют пипер съдържа 50 000 единици, а обикновените чушки - едва 8000 единици. Ако досега не сте приемали пикантни храни, не започвайте с твърде големи дози от тях. Започнете с прибавянето на малко люти подправки, за да усетите минимално тяхното действие. Лютите храни, съдържащи капсаицин, се препоръчват и при чести простуди, грип, синузити, бронхити и бронхопневмонии, тъй като той повишава имунитета, и има противовъзпалително действие. Смята се, че капсаицинът изпълнява предпазващо действие и при риск от инфаркт или инсулт, защото той подобрява способността на организма да разтваря кръвните съсиреци. Капсаицинът има и още една любопитна полза – действа като афродизиак.

Когато времето стане студено, ние се присещаме за продукти като топла супа или горещ чай, които обичайно ни затоплят. Те обаче съвсем не са единствените, към които можем да посегнем, когато искаме поне за малко да избягаме от враждебния студ.

Кафето например е една от напитките, които могат да се превърнат във вашия най-верен другар, когато температурите навън рязко паднат.

Най-добре би било, ако пиете студено кафе, без сметана и захар, тъй като в този си вид то би ви помогнало най-много да преборите със студа.

Настанете се удобно и вижте в галерията ни по-горе кои са другите храни и напитки, които според учените действат загряващо в най-хладните дни от годината! Някои от тях вероятно вече сте чували, но други със сигурност ще ви изненадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати