В желанието си да отслабват, много жени изключват категорично от менюто си хляба. Преди няколко дни обаче израелски лекари обявиха хляба за най-добрия продукт за отслабване.
Едно от свойствата на хляба е да регулира нивото на серотонин. Който пък от своя страна управлява чувството за глад и насищане, обяснява Олга Кеснер, ръководител на клиниката по диетология "Ихилов".
Според са категорични, че най-добрата диета включва черен хляб със сирене, хумус, авокадо и зеленчуци. А храненията трябва да са през няколко часа.
По време на своето изследване израелските учени установили, че хората, които включили в диетата си хляб, имали по-високи нива на серотонин. При белтъчните диети било обратното - той спадал.
Освен това специалистите считат, че само 5% от отслабналите успяват да запазят новите си килограми две години. Но шансът това да стане скача на 15 процента при тези, които не са пренебрегвали хляба в диетата си.

Хлябът е познат на хората вече 10 хиляди години. Хлябът съдържа въглехидрати, белтъци и мазнини, той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини.
Хлябът съдържа аминокиселини - левцин, фенилаланин, метионин, триптофан. Той е източник на витамини от група В и на минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Съдържа фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно, но преминавайки през червата, стимулират дейността им, отнасяйки със себе си излишните мазнини от храната. По този начин помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.