Риба Тон
TunaTuna

Риба Тон

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Риба Тон
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Макар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. И консервираната, и прясната риба могат да бъдат намерени целогодишно по магазините, но декември е месецът, в който можете да си купите наистина прясна хавайска риба тон.

Рибите тон са големи силни риби, а някои от тях са големи почти колкото делфин. Наименованието "тон" обединява в себе си няколко вида океански риби от семейство Скумриеви риби. Повече видове са от рода Тунци. Плуват с голяма скорост и мигрират много често, поради което уловът им в миналото значително е затруднявал рибарите. Голям бум в риболова на риба тон бележат 40-те години на миналия век. През това време са наричали рибата тон "антилопите на океана".

В наши дни рибата тон, позната още като туна е консумирана по целия свят, а уловът й е толкова голям, че нейната популация е застрашена. Интересен факт около тези риби е, че живеят около делфините. Това е така, защото делфините отблъскват акулите и дават възможност на туните да се размножават при по-ниски загуби в популацията.

Състав на риба тон

Рибата тон е много богата на витамините В3 и В6, както и на изключително рядко срещания В12. Освен това в нея се съдържат голямо количество желязо, фосфор и магнезий. Съдържа много протеини и почти никакви мазнини. Чудесен източник е на омега-3 мастни киселини, в нея се намират и малки количества витамин Е.

100 г риба тон съдържат приблизително 144 ккал, 68% вода, 23 г белтъчини, 4.9 г мазнини, 0 г въглехидрати.

Риба Тон

Видове риба тон

Няколко са най-разпространените риба тон:

Синьолюспеста риба тон - най-големия представител сред тунците. Нейните размери варират от един до два метра и половина, а теглото й достига 180 кг. Съобщено е и за улов на риба, чието тегло наближава 700 кг. Месото на синьолюспестата риба тон е със силно червеникав цвят, което свидетелства за превъзходните качества на съдържащия се в него протеин. Месото на този вид риба тон е много по-мазно, отколкото на останалите. Съдържа около 5% животински мазнини.

Жълтолюспеста риба тон - има жълтеникави люспи, поради което лесно се разграничава от останалите риби тон. Теглото й достига до 130 кг, но са срещани и по-големи екземпляри. Нейното месо се обработва по-лесно, а популацията й е по-висока, което подсказва, че в най-скоро време консумацията й ще измести досегашния световен лидер - синьолюпестата риба тон.

Гола риба тон - известна още като гола туна, представлява истинско джудже в сравнение с останалите от своя вид. Тежи между 2 и 4 кг, а месото й е много богато на миоглобин.

Бяла туна - достига до 60 кг, поради което се счита за златната среда в размерите на риба тон. Протеинът й е с по-ниска стойност, отколкото видовете, които имат червено месо. Няма миоглобин, затова голата риба тон е по-полезна от нея.

Избор и съхранение на риба тон

- Макар предпочитана консервирана риба тон се продава и прясна - на стекове, филета и парчета. Ако я купувате цяла, тя трябва да се продава заровена в лед, а ако е на хапки или филета трябва да е поставена върху него.

- Не купувайте риба тон, имаща изсъхнали или кафеви петна.

- Ако купувате прясна риба тон, имайте в предвид, че тя може да престои в хладилника най-много четири дена, а за предпочитане е да я приготвите още същият ден или най-късно на следващия.

- Ако взимате замразена или прясна риба, която искате да замразите, помнете, че тя е най-хубава за консумиране в рамките на две-три седмици след като сте я сложили във фризера.

Салата с риба тон

Кулинарна употреба на риба тон

Рибата тон в консерва е страхотно допълнение на редица зелени салати. Задушена се допълва страхотно от зеленчуци, но може и да я запържите набързо и да я консумирате самостоятелно.

Замразената риба тон се размразява за около 15 минути, след което може да се опече на скара. Ако искате да я приготвите във фурна я размразете за около 10 минути. Тя може да се приготвя с макарони и пасти, в талиятели или на хапки, от нея се прави дори пълнеж на палачинки.

Ползи от риба тон

- Помага за сърдечносъдовото ни здраве. Доказано е, че рибата тон ни предпазва от сърдечносъдови заболявания поради наличието на омега-3 мазнини и витамин В, включително и витамин В12 и ниацин.

- Увеличава вариабилността на сърдечната честота (HRV)- мярка на сърдечната мускулна функция. Един от начините, по който приема на риба, богата на омега 3- мазнини, каквато е рибата тон, въздейства благотворно на здравето ни, е чрез увеличаването на HRV. Така се редуцира рискът от аритмия и/или смърт, настъпваща при пациенти, имащи проблеми със сърцето.

- Предпазва ни от фатална сърдечна аритмия. Здравословният начин на хранене, който включва прием на поне 300 гр. на седмица богата на омега-3 риба (рибата тон е много добър източник на омега-3), подобрява електричите свойства на сърдечните клетки, педпазвайки ни от фатална сърдечна аритмия.

- Само с две порции на седмица на риба, богата на омега-3 мазнини, ще намалите нивата на триглицеридите в организма си. Високите нива на триглицериди се асоциират с високи нива на цялостния холестерол, ниски нива на добрия и високи нива на лошия холестерол, което като резултат дава увеличен риск от сърдечносъдови заболявания.

- Наслаждавайки се на сьомга или на риба тон два пъти седмично ще Ви помогне да увеличите нивата на омега-3 мазнините толкова ефективно, колкото и след приемане на рибено масло като хранителна добавка

Салата с риба тон

- Предпазва ни от исхемичен удар. Проведени проучвания показват, че приемът на риба поне 1 до 3 пъти в месеца може да ни предпази от исхемичен удар (удар, причинен от липсата на приток на кръв към мозъка, например в резултат на съсирване).

- Ежедневният прием на риба ни осигурява по-голяма защита срещу сърдечен удар. Докато приемът на риба няколко пъти в месеца ни осигурява защита срещу исхемичен удар, приемът й почти всеки ден, или поне няколко пъти в седмицата, ни гарантира предпазване от сърдечен удар. Това се дължи на богатото й съдържание на омега-3 мазнини.

- Рибата, плодовете и зеленчуците предпазват от тромбоза на дълбоките вени на крайниците. За да се предпазите от този вид тромбоза- опасно състояние, при което в дълбоките вени на краката, бедрата или таза се образуват съсиреци, увеличете приема на плодове и зеленчуци и консумирайте риба поне веднъж седмично.

- Помагат ни да се предпазим и да контролираме високото кръвно налягане. Хората, приемащи по-големи количества храни, богати на омега-3 полиненаситени мазнини (като мидите), имат по-ниско кръвно налягане.

- Защитава ни от рак на колона и от рак на бъбреците

- Има специални сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата, които страдат от диабет.

- Благодарение на анти-възпалителните ефекти на омега-3 мазнините ни предпазва от слънчево изгаряне, а така и от рак на кожата.

- Предпазва ни от Алцхаймер и от други свързани с възрастта болести. Ред проучвания са доказали, че консумацията на риба, богата на омега-3 мастни киселини, DHA (docosahexaenoic acid) и EPA (eicosapentaenoic acid), помага срещу Алцхаймер - болест, ставаща все по-масова сред населението. Затова ако искате да запазите разума си, приемайте студеноводна риба, богата на омега-3 мастни киселини, поне 3 пъти седмично.

- Пълнозърнестите храни и рибата действат като силен протектор срещу детската астма. Проведени изследвания показват, че пълнозърнестите храни и рибата могат да редуцират риска от детска астма до 50%.

Вреди от риба тон

Рибата тон освен това е сред малкото храни, съдържащи пурини - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Поради тази причина хора, имащи проблеми с приема на пурини, трябва да избягват и консумирането в по-големи количества на риба тон.

Освен това рибата тон съдържа и живак, който представлява силен невротоксин. Той може да доведе до умствена изостаналост, различни мозъчни и нервни увреждания, както при възрастни, така и при деца. Затова рибата тон не бива да се консумира повече от веднъж седмично. От консумацията й трябва да се въздържат бременните жени и малките деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
43
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Angie
Angie
08.10.2014 20:33
Затова ако искате да запазите разума си, приемайте студеноводна риба, богата на омега-3 мастни киселини, поне 3 пъти седмично.
и
Затова рибата тон не бива да се консумира повече от веднъж седмично. От консумацията й трябва да се въздържат бременните жени и малките деца.

?????
7
0