Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»7 плода, които да ядете по време на бременност

7 плода, които да ядете по време на бременност

Полезни плодове по време на бременност

Консумирането на плодове по време на бременност ще ви гарантира, че вие и вашето бебе ще бъдете здрави. Поради тази причина е важно да имате добре балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци.

Ползите от консумирането на плодове по време на бременност

Когато сте бременна, е важно да ядете храни, богати на хранителни вещества. Всъщност, ако ядете основно нездравословна храна по време на бременността, ще предразположите бебето към лоши хранителни навици за цял живот.

Когато добавите разнообразие от плодове и зеленчуци към вашата диета, до голяма степен ще извлечете максимума от витамините, минералите и фибрите, от които вие и вашето бебе се нуждаете.

Това 7-те богати на хранителни вещества плодове, които да ядете по време на бременност.

1. Портокали

Плодове за бременни

Портокалите са добър източник на витамин B9 (фолиева киселина), който помага за предотвратяване на дефекти на мозъка и гръбначния мозък. Те са богати и на витамин С, който предотвратява увреждането на клетките и помага за абсорбирането на желязо в тялото.

2. Манго

Мангото е друг чудесен източник на витамин С. Една чаша манго осигурява 100% от препоръчителната дневен прием. Мангото е с високо съдържание на витамин А. Дефицитът на витамин А при раждане се асоциира с по-слаб имунитет и по-висок риск от усложнения като диария и респираторни инфекции.

3. Авокадо

Авокадо по време на бременност

Авокадото е много богато на витамин B9. То също е чудесен източник на:

• витамин Ц

• витамин В

• витамин К

• фибри

• холин

• магнезий

• калий

Авокадото съдържа желязо, което помага за облекчаване на гаденето и мускулните крампи на краката. Холинът е важен за развитието на мозъка и нервите на бебето.

4. Лимони

Лимоните помагат за облекчаване на гаденето по време на бременност. Лимоните са с високо съдържание на витамин С. Те стимулират храносмилателната система, като облекчават симптомите на запек.

5. Банани

Горски плодове при бременност

Бананите са много добър източник на калий. Те съдържат и витамин В6, витамин С и фибри. Фибрите в бананите могат да помогнат при запек, а витамин B6 облекчава симптомите на гадене и повръщане при ранна бременност.

6. Горски плодове

Горските плодове са богати на:

• въглехидрати

• витамин Ц

• фибри

• витамин B9

Те също съдържат флавоноиди и антоцианини. Въглехидратите предоставят най-много от необходимата енергия и лесно преминават през плацентата, за да подхранват бебето.

7. Ябълки

Ябълки по време на бременност

Ябълките са с високо съдържание на фибри и добър източник на витамин А, витамин С и калий. Консумирането на ябълки по време на бременност може да намали риска от детска астма и алергии.

Защо хидратацията е важна по време на бременност

Дехидратацията възниква, когато загубите повече течности, отколкото приемате. Водата спомага за формирането на плацентата и поддържа растежа на бебето.

Ако имате сутрешно гадене, рискът от дехидратация е по-висок. За да избегнете обезводняване, пийте 8-12 чаши вода дневно. Плодовете съдържат вода и могат да ви помогнат да останете хидратирани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest