Здравословните храни са богати на различни хранителни вещества. Повечето от тях обикновено намаляват риска от различни заболявания, като същевременно не съдържат прекалено много калории.
Представяме ви 6 суперхрани, които да добавите към ежедневно си хранене:
1. Горски плодове
Горските плодове съдържат голямо количество фибри. Те помагат за поддържането на здрава храносмилателна и сърдечно-съдовата система. През зимата може да си купите замразени горски плодове без подсладители. Малините съдържат много фибри, боровинки са богати на антиоксиданти, а ягодите - на витамин С.
ТОП СЪВЕТ: Добавете горски плодове към смутита, овесени ядки или кисело мляко. Изборът е ваш!
2. Яйца
Яйцата са източник на висококачествен протеин. Едно яйце има около 70 калории и 6 g протеин. Освен това яйчните жълтъци съдържат лутеин и зеаксантин - два антиоксиданта, които помагат за добро очно здраве. Всъщност според някои изследвания точно тези антиоксиданти намаляват риска от слепота при хора над 50 години. Знаехте ли, че познатото на всички ни яйце е толкова важно за здравето ни?
ТОП СЪВЕТ: Начините са приготвяне на яйца са многобройни - варени, бъркани, пържени или на очи. Доверете се на вкуса си!
3. Чай
Проучванията показват, че редовното пиене на чай може да намали риска от Алцхаймер, диабет и някои видове рак, както и да помогне за заздравяването на зъбите, венците и костите. Чудите се каква е причината за това? Чаят е богат на антиоксиданти, наречени флавоноиди. Независимо от вида на чая, опитайте се да увеличите до максимум количеството на флавоноиди в тялото си.
ТОП СЪВЕТ: За най-добър ефект консумирайте чая топъл. Ако го предпочитате студен, добавете малко лимонов сок, който ще помогне за запазването на флавоноидите.
4. Ядки
Ядките са източник на полиненаситени мазнини и магнезий - две важни хранителни вещества за здравето на сърдечно-съдовата система, както и за борбата срещу диабета. Антиоксидантните съединения, съдържащи се в ядките, могат да намалят износването и свободните радикали в организма ви, което на свой ред може да намали риска от рак. Освен това ядките стимулират здравето на чревната флора.
ТОП СЪВЕТ: Добавете ядки към салати, палачинки, кисело мляко, марината за риба или месо.
5. Овес
Консумирането на повече овес допринася за увеличаване на фибрите, които са изключително важни, ако искате здрава чревна флора и фина талия. Нещо повече, овесът намалява риска от сърдечно-съдовите заболявания.
ТОП СЪВЕТ: Можете да хапвате овес за закуска, обяд или вечеря. Добавете го към салати, смутита или кисело мляко.
6. Спанак
Спанакът е богат на важни хранителни вещества: витамините А, С и К, както и фибри, желязо, калций, калий, магнезий и витамин Е. Изследванията установяват, че консумирането на повече зеленчуци като спанак може да ви помогне да отслабнете по-лесно и да намалите риска от диабет и рак.
ТОП СЪВЕТ: Добавете спанак към салати, бъркани яйци, пици и сосове.
Коментари