gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представлява UHT млякото?

Какво представлява UHT млякото?

UHT мляко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В големия град, за да намерите натурално прясно мляко, не е толкова лесно. Непосредствено след доенето на млякото на кравата, то не съдържа почти никакви вредни микроорганизми. Но след няколко часа бактериите от околната среда попадат вътре, така че консумацията на мляко в неговата сурова форма може да донесе на човек голяма вреда.

Ултрапастьоризирането на млякото (UHT) е модерен метод за обработка и съхранение на този полезен продукт. Това е по-ефективен и "мек" метод от пастьоризацията или кипенето. Основната цел за ултрапастьоризация е максималното унищожаване на патогени с минимални промени в химичния състав на млякото. Получената напитка съдържа всички лечебни хранителни вещества и витамини, тя е незаменима за здравословна диета.

Доене на мляко от крава

При ултрапастьоризация се използва само най-високото качество мляко.

Самият процес е следния: в специална инсталация млякото бързо се загрява до 137 градуса и се държи при тази температура за 4 секунди. Това е последвано от рязко охлаждане до 4-5 градуса. Поради високите температури се постига унищожаването на патогенните бактерии в млякото, но неговите полезни свойства не се губят.

Стерилитетът и стягането са задължителни условия за боравене и опаковане на продукта. Млякото се опакова в асептична опаковка, която се състои от многослоен картон. По този начин се предотвратява отрицателно въздействие върху продукта на влага, светлина, бактерии и миризми.

Дългият срок на годност на млякото се постига чрез запечатаната опаковка. Не е необходимо UHT млякото да се съхранява в хладилник в херметически затворена торбичка, тъй като няма да се превърне в кисел продукт дори при стайна температура, тъй като не съдържа бактерии, които могат да причинят кислород. Това е предимството на UHT за други видове млекопреработване, тъй като може да бъде закупено за бъдеща употреба, без да се страхувате, че ще се влоши. Но отворената кутия вече трябва да се съхранява в хладилника за не повече от 4-5 дни, в противен случай млякото ще стане неизползваемо.

Какво представлява UHT млякото?

UHT млякото не изисква варене. То може да се използва в готов вид - добавен към закуска или зърнени закуски за дете. Можете да сте сигурни, че това е най-безопасният и най-надежден продукт на съвременния пазар на млечни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest