gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни с високо съдържание на устойчиво нишесте

Храни с високо съдържание на устойчиво нишесте

Храни с нишесте

Хората, които са на диета, се опитват да намалят въглехидратите, за да отслабнат. Последните проучвания обаче доказват, че те съдържат по-малко калории, отколкото има при мазнините и алкохола, а съдържат и хранителни вещества, нужни за тялото ни.

Ако към менюто прибавим храни, съдържащи нишесте, тялото ни ще получи високо количество енергия. За да не е особено калорична храната, мазнините трябва да са в малко количество. Някои диетолози твърдят, че 30% от храната трябва да се отдели на храните с нишесте.

Количество на въглехидратите в храните с нишесте

Червени зеленчуци

Въглехидратите са два вида - прости и сложни. Сложните са нишесте и храните, които го съдържат. Въглехидратите могат да бъдат както в чист вид, така и в рафиниран в преработените храни.

Простите въглехидрати се наричат захари. Те, подобно на сложните, също могат да бъдат в чист и рафиниран вид. Чистите са в плодовете и зеленчуците

Сложните въглехидрати можем да открием в червените зеленчуци, бананите, боба, кафявия ориз, нахута, картофите, пълнозърнестите култури и хляба.

Балансът в храненето дава на тялото въглехидратите, протеините, фибрите и мазнините в правилно количество.

Фибри в храните, съдържащи нишесте

Пълнозърнести храни

За хората, които провеждат диета, пълнозърнестите храни са добър начин да си осигурят фибрите. Те действат засищащо на организма. Полезни са и за чревната флора, защото я поддържат регулярно.

Начини да се направят нишестените храни по-желани като храна

Кафяв ориз

За да осигурите нишесте в менюто си, трябва да направите тези храни по-предпочитани. Ето някои прости съвети при избор на храни с нишесте:

- Подходящ избор са пълнозърнестите сортове, това дава и повече фибри;

- С овесено брашно може да се свари вкусна овесената каша, ако се добави кисело мляко;

- Включването редовно в менюто на ориз и тестени храни ще ви даде нужното нишесте. Кафявият ориз трябва да замени белия;

- Редовната консумация на пълнозърнест хляб, както и житен трябва да стане норма в храненето;

- Месото трябва да се намали за сметка на плодовете, зеленчуците и варивата;

- Ръженият, кафявият и хлябът със семена са добър здравословен избор, те са част от добре балансираната диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest