gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните тайни на киселото зеле

Вкусните тайни на киселото зеле

Вкусните тайни на киселото зеле
Снимка: Ваня Георгиева
Нож за зеле метален
Препоръчано за теб:
Нож за зеле метален
4.50 лв.
Виж ››

Киселото зеле е характерен за българите продукт, който обичаме да си похапваме през зимата. Казват, че става хубаво, само когато го правим в България. Много български емигранти разказват, че са опитвали да си направят кисело зеле, но безуспешно.

Но каква е тайната на хубавото кисело зеле?

Една от тайните на киселото зеле са неговите безспорни полезни качества. То съдържа много витамини, сред които витамин А, В, С и К. Много добре се отразява на стомашно-чревната микрофлора, защото съдържа много полезни фибри и микроорганизми.

За да стане вкусно и хубаво, зелето трябва да се сложи след Димитровден или в началото на ноември. Така ще стане готово за Коледните празници и ще можете да го консумирате.

Как се прави кисело зеле?

Трябват ви зеле и рецепта. Тук обаче нещата не са много ясни и категорични. Съществуват стотици рецепти за кисело зеле, като всяка твърди, че е най-добрата. В общи линии, принципът е един - зелето се слага в бидон като се полива със саламура. Тя се прави от вода и сол - може да сложите обикновено, може морска, вариантите са много.

Обикновено се прави в съотношение около 40 грама сол на литър вода. Вече според желанията ви може да се добавят най-различни други продукти - като например плодове, за да добие цвят, или продукти, които да го направят годно за консумация по-бързо. Нормално киселото зеле става готово за около 30-40 дни. Но всичко зависи от това колко често сте го претакали и на каква температура го държите.

Вкусните тайни на киселото зеле

Много известна тайна за вкусно кисело зеле е да го претаква мъжът в семейството. Трябва да го прави всяка вечер, но без съпругата си. Легенда гласи, че претакането на зелето за мъжа е по-сладко от медения му месец.

За да стане хубаво, трябва да се прави всяка вечер, в продължение на един месец. Но ако нямате желание и време за това, може да следвате друг изпитан принцип. А именно - да го претакате една седмица всеки ден, след това през ден и или два пъти седмично.

Според някои обаче кисело зеле ще се получи и без цялата тази прозедура.

Как да запазим киселото зеле за по-дълго?

Ако в бидона сложите 1-2 кочана хрян, ще гарантирате дълготрайното запазване на здравината и вкуса на киселото зеле. Тъй като кочанът на зелката се разваля най-бързо, след като направите разрезите, поставете в тях щипка сол, за да забавите този процес.

При каква температура да се съхранява киселото зеле?

Температурата, при която трябва да се съхранява, е максимум 10 градуса, за да не вкисне. Използва се речен камък заради чистотата, формата и издръжливостта на соления разтвор. Той е гладък и освен липса на кал и пясък по него е гарантирано, че няма полепнали вредни елементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest