Унищожителната вреда от консумацията на алкохол
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Унищожителната вреда от консумацията на алкохол

Унищожителната вреда от консумацията на алкохол

ХрисиХриси
Новак
14825
прекаляване с алкохол
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
42.50 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, който през живота си да не е опитвал алкохол. Може би малцина не пият, но по-голямата част от населението го прави и то стабилно. Да разпуснем след дълъг работен ден, да уважим приятели или по случай специален празник, чашката отива на всичко.

Забавлението и доброто настроение с нея са гарантирани, но последствията са далеч не толкова хубави, колкото се чувствате, докато довършвате поредното голямо.

Нека видим как алкохолът вреди и до колко е безобидна чашата вино за вечеря:

1. Пречи на тренировките – ако сте от хората, които обръщат внимание на фигурата си с редовни фитнес тренировки, а и не само, знайте, че е необходимо да забравите за спиртните напитки. Алкохолът изтощава, прави ума абсолютно неадекватен за каквато и да е физическа дейност, намалява издръжливостта и уврежда мускулите.

2. Влияе върху емоциите – или по-точно на хормоните, отговарящи за тях. Той буквално и преносно опиянява, пречи на способността за правилна преценка и на адекватното държание. Оттам, влияе и на реакциите, като ги забавя, прави хаотични или съдейства за липсата им. Влияе негативно върху зрението, координацията и рефлексите.

3. Води до пристрастяване – не е нужно да пиете всеки ден, за да се пристрастите. Това става ненадейно, обикновено при хора, които имат нужда от разпускане, от еуфория или от отдушник за своите проблем, в чието лице намират питието. С течението на времето, тази, тогава още психическа нужда, се превръща във физическа.

алкохолизъм и вредите от него

4. Причинява храносмилателни проблеми – освен че може да доведе до гадене и повръщане при прекаляване с него, той дразни лигавицата на стомаха. Може да предизвика и отключване на по-сериозни заболявания, болки и парене в коремната област.

5. Води до качване на тегло – това е висококалорична напитка, която би могла да се отрази пагубно на фигурата. Прекаляването с алкохола може да доведе и до наднормено тегло, проявяващо се най-напред в коремната област. Там мазнините се трупат най-бързо.

6. Щетите, които нанася, не се усещат веднага – проявяват се между 40 и 60-годишна възраст, крайно неподходяща за вредите от чашката. Тогава се развиват потенциалните заболявания при прекаляване с алкохола, някои от които могат да бъдат и с фатален край.

7. Уврежда черния дроб - системната консумация и злоупотреба с алкохол неминуемо оказват негативно влияние върху този важен орган. Характерно за черния дроб е, че той не боли и не дава почти никакви признаци на увреждане, докато не стане прекалено късно. Злоупотребата с алкохол причинява възпаление и постепенното натрупване на мазнини в дроба, а с течението на времето се развиват опасни заболявания като рак и цироза.

8. Поразява сърдечно-съдовата система - прекомерната консумация на алкохол постепенно увеличава нивото на триглицеридите в кръвта, което неминуемо повишава риска от атеросклероза. С течение на времето се получава високо кръвно налягане. Алкохолът бавно, но сигурно уврежда сърдечния мускул и е сериозен рисков фактор за инфаркт и инсулт.

9. Променя хормоналния баланс в тялото - алкохолът оказва негативно влияние и върху хормоните. Възможно е да се отрази по различен начин при отделните индивиди - загуба на сексуално желание, еректилна дисфункция, цялостен хормонален дисбаланс при жените. Алкохолът нарушава контрола върху кръвната захар, в резултат на което се развива затлъстяване и дори диабет.

10. Нарушава качеството на кръвта - прекалено големите количества алкохол в кръвта убива червените кръвни клетки и причинява анемия, като лишава тялото от кислород. В допълнение на това се потиска способността на костния мозък да продуцира червени кръвни клетки и постепенно се наблюдава отслабване на имунната система и неспособност на организма да се бори ефективно с инфекциите.

11. Причинява рак - да, точно така. Злоупотребата с алкохол е сериозен рисков фактор за отключване на всякакви видове рак, тъй като се поразяват различни системи в тялото. Прекаляването със спиртни напитки се свързва с повишен риск от рак на устата, хранопровода, стомаха, червата и редица други. Рискът от рак на гърдата при жените става двоен.

12. Поразява мозъка и нервната система - алкохолът действа негативно върху мозъка, като потиска функционирането му и засяга нервната система. С течение на времето се наблюдава смърт на мозъчни клетки, свиване на мозъка, деменция, тремор и редица други негативни прояви.

13. Влияе негативно върху психиката - алкохолът нанася сериозни вреди и върху психическото състояние на човек. Наблюдават се раздразнителност, социална изолация, безпокойство, изпадане в депресия, загуба на интелектуални способности.

Няма малко количество алкохол

Много често хората смятат, че ако пийват по някоя и друга чашка, това не би навредило по никакъв начин. Оказва се обаче, че дори и малките количества алкохол могат да са опасни за физическото и психическото състояние на човека. Според редица експерти няма безопасни количества алкохол, защото с течение на времето се губи реална представа за количеството и постепенното увеличение на дневната доза излага човек на сериозен риск.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати