Великденски яйца: история, символика и празнични традиции

Великденски яйца: история, символика и празнична традиция

Великден е религиозен празник, посвещаващ издигането на Христос, но някои от великденските обичаи, като например великденското яйце, най-вероятно произлизат от езически традиции. Докато за християните яйцето е символ на възкресението на Исус Христос, което представлява неговото излизане от гробницата, яйцето е било символ още преди християните дори да започнат да празнуват възкресението на Исус.

Яйцето като символ в историята

Древните египтяни, перси, финикийци и хиндуи вярвали, че светът е започнал с огромно яйце, така че яйцето като символ на новия живот е било векове назад във времето. Данните могат да се различават, но повечето култури по света използват яйцето като символ на нов живот и прераждане.Тъй като Великден е през пролетта, също е празник на това годишно време на обновяване, когато земята се възстановява след дълга и студена зима. Яйцето е станало синоним на пристигането на пролетта.

Яйцето като символ на Великден

Символика на великденските яйца

От християнска гледна точка яйцето представлява възкресението на Исус. Първата книга, в която се споменават великденските яйца, е написана преди 500 години. И все пак, едно северноафриканско племе, което станало християнско много по-рано, имало обичай да боядисва яйцата на Великден. Дългите и тежки зими често означавали малко храна, а прясното яйце за Великден било доста голяма награда.

Нотация в счетоводните книги на домакините на Едуард I в Англия показва разход за осемнадесет пенса за 450 яйца, които да бъдат златни и оцветени за великденски подаръци.

Друга причина, поради която яйцата станали символ на Великден, е, че в началото християните се въздържали не само да ядат месо, но и елиминирали яйцата по време на Великия пост преди Великден. Затова Великден била първата възможност да се насладят на яйца и месо след дълго въздържание.

Интересно е да се отбележи обаче, че яйцата не играят почти никаква роля в празненствата за Великден в Мексико, Южна Америка и индийските култури.

Бодисване на великденски яйца

Традицията за декорирането на яйцата

Практиката на рисуване на яйца датира от древни времена, когато украсените черупки са били част от ритуалите на пролетта. Вместо пилешки яйца обаче са използвани щраусови яйца. Първите християни, които приемат тази традиция, са от Месопотамия и те оцветяват яйцата си в червено, в памет на кръвта на Христос. Методите включват използване на лукови кожи и поставяне на цветя или листа върху черупките за създаване на модели. Източноевропейските страни използват восъчно устойчив батик, за да създават дизайни, като пишат с пчелен восък. Днес оцветяването на храните е най-често срещаното явление по време на този празник.

Декорацията на малки голи дървесни клони, за да бъде Великденско яйце, се превърна в популярен обичай в Съединените щати от 1990-те години.

Яйцето, използвано в игрите

Всички сме запознати с квинтесенцията на великденските яйца, но други страни имат различни традиции, използвайки великденското яйце. Някои европейски деца отиват от къща на къща, молейки за великденски яйца, много приличащо на Хелоуин.

Друга игра е великденската ролка, която Белият дом държи всяка година. Валянето на яйцата е символично превъплъщение на търкалянето на камъка от Христовата гробница. Различните страни имат свои собствени правила на играта - например, на моравата на Белия дом децата избутат яйцата си с дървена лъжица, докато в Германия децата преобръщат яйцата си по коловоз от пръчки.

Други великденски символи

Великденски заек

Освен яйцата Великден е пълен с образи на зайчета, пилета и цветя, защото те са символи на прераждането. Великденският заек например възниква първоначално като символ на плодородието, благодарение на бързите навици за размножаване на зайците. Също така е част от немския лютерански фолклор, където Великденският заек съди поведението на децата в началото на Великденския сезон.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
25.04.2019 11:50
Хубаво е да се знае, благодарим за информацията
0
0