Идеи за аперитив или след вечеря

Идеи за аперитив или след вечеря

Повечето хора са чували думата аперитив и знаят, че това е алкохол, който се поднася преди вечерята. Целта му е стимулирането на апетита. Това питие по правило никога повече не се сервира на трапезата до края на храненето.

Думата е френска и буквално означава отварям.

Идеята за аперитива се появява най-напред в далечната 1786 година с произведената в Торино напитка, наречена вермут.

Поднасянето на аперитив е цяла култура, която започва своето развитие към края на ХІХ век. Преди това обаче в САЩ е било нещо всекидневно обядът или вечерята да започват с аперитив.

Идеи за аперитив или след вечеря

Съществува обаче и друг термин, който е по-малко познат - дижестив. Това е специална дума, с която се обозначава питието, с което завършва угощението. Аперитивът и дижестивът са двете страни, които обрамчват всяко изискано хранене, началото и краят му.

Думата дижестив също е френска и буквално значи това, което улеснява смилането на храната. Това е питието, което слага край на един разточителен обяд или вечеря.

Как се прави разграничението между аперитив и дижестив?

Идеи за аперитив или след вечеря
Снимка: Зорица

Границата между аперитив и дижестив е много тънка. Често една и съща напитка може да изпълни и двете задачи. Грапата в Италия, която е джиброва ракия, се пие като дижестив, докато у нас твърдо това е аперитив.

Обаче един коктейл Блъди Мери може винаги да се появи като аперитив, но никога няма да бъде подходящ акорд на вечерята заради доматения сок и пикантния сос Уочестър, които го придружават.

Има още един начин да се направи разграничение между аперитив и дижестив. Питието за дижестив обикновено се отличава с дълга история, описана акуратно на гърба на бутилката. Там пише, че то подпомага храносмилането и обмяната на веществата, което подсеща за кой момент от угощението е подходящо да се поднесе.

Идеи за аперитив

Идеи за аперитив или след вечеря

По правило за аперитив се поднасят сухи, силно алкохолни напитки. Най-често обаче за аперитив се предлагат ликьори. И най-често се поднася шери.

Какво да очаквате, ако знаете, че ще има аперитив преди официалното хранене?

Най-вероятно е да ви сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, а може аперитивът да е шампанско или някое от пенливите вина. С него вървят и малки ордьоври със студена риба или маслини.

В Гърция традиционно за аперитив се поднася узото, във Франция друга напитка с анасон - пастис, в Чехия популярна е бехеровката, а у нас се пие ракия за аперитив, но става и за дижестив. Глювайн се нарича най-популярнияt аперитив в Германия и представлява вино с подправки. Във Великобритания се поднася за аперитив напитка от джин и лимонада с парченца плод.

Португалският ликьор порто е подходящ за аперитив, макар че не може да измести чашката шери преди хранене.

Идеи за дижестив или напитка след вечерята

Като дижестив обикновено се предлагат сладки алкохолни напитки, макар това да е условно разделение. Като питие след вечеря се предлагат ликьори и дестилати на основата на билки. Също и сладки десертни вина като мадейра, малага и херес. Сухият херес обаче върви и като аперитив. Те трябва да са с добър алкохолен градус, за да улеснят смилането на храната. В миналото като дижестив се е поднасял често абсент.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати