Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

С пролетта плодовете и зеленчуците се завръщат на трапезата ни. Цветни, сочни и ароматни, те са готови да ни доставят удоволствие във всякакви вкусни комбинации. Но знаем ли, че понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни върху повърхността на плодовете и зеленчуците.

Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди. Защо плодовете се оказват по-замърсени от зеленчуците и кои са най-малко вредни?

Кои плодове са най-чисти

Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

Защо един плод е за предпочитане пред друг? Това зависи от степента му на обработване, от кората му, от географския му произход и от вида на дървото, на което е отрасъл, коментира темата Франсоа Вейерт, автор на Голямата книга на антитоксидите. Сред плодовете с най-малко съдържание на пестициди авокадото е първенец с 23.1% остатъци. Причината е твърдата му кора, която защитава плода и го предпазва от атаките на насекомите. Затова и то се нуждае най-малко от обработване.

На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена защита благодарение на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

След най-замърсените плодове според последните проучвания са гроздето, мандарините, черешите, а също грейпфрутът, ягодите, прасковата и портокалът. Всички те съдържат над 80% остатъци от пестициди.

Зеленчуците с най-малко пестициди

По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, обяснява Вейерт.

Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Как да премахнем максимално количество пестициди?

Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

Ето няколко правила за миене и приготвяне на продуктите от конвенционалното земеделие. Първо, доколкото е възможно, най-добре плодовете и зеленчуците да се обелят, въпреки че често основната част от полезните вещества е в кората. Съществува и друго решение, малко по-дълго, но което запазва всички витамини. Препоръчвам да се накиснат в голям съд с вода и добре да се измият с малка четка за зеленчуци, съветва Вейерт.

Ако тези мерки не се вземат, за предпочитане са биопродукти или такива, които не са обработвани. Тогава едно просто измиване е напълно достатъчно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати