gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете - защо не трябва да ги ядем за десерт

Плодовете - защо не трябва да ги ядем за десерт

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
15811k
Плодовете - защо не трябва да ги ядем за десерт
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Ягоди, банани, ябълки, портокали… Сочни, екзотични и ароматни, плодовете са винаги наблизо, за да ни заситят, когато сме гладни, и винаги, когато имаме нужда от наслада.

Те са пълни с витамини, богати на фибри и полезни за здравето. И с уханна нотка сладост, която ни кара често да завършваме храненето си с тях.

Специалистите обаче препоръчват да избягваме плодовете за десерт, веднага след ядене. Причината - тогава стават вредни за организма.

Да, всички знаем, че когато нямаме желание да правим десерт, те понякога са чудесно извинение. Но това наистина не е добра идея и много експерти по храненето вече го определят като лош рефлекс. Голям брой хора имат навика да ядат много пъти на ден плодове, но трябва да знаят, че трябва да избягват да ги хапват след обяд или вечеря.

Плод след хранене ферментира в стомаха

Наистина, идеята да се консумира естествен продукт, необработен и без добавена захар, изглежда добра. Но той може да се превърне в причина за забавено и нарушено храносмилане. Защото според специалистите всяка храна има специфична скорост на преработване.

Натуропатът Жил Коанйе обяснява, че един плод, за разлика от храните с нишесте и протеините, се обработва не от стомаха (през който преминава бързо), а от тънкото черво, отново бързо. Когато ядем плода след останалата храна, това нарушава целия процес на храносмилането, разрушава витамините и хранителните елементи на плодовете. А също е обяснение и за болките в стомаха, подуването, газовете и киселините.

Така че завършването на яденето с плод би го направил труден за усвояване. В действителност, когато храните, които са били част от менюто ни, започнат да се преработват в стомаха, плодовете остават блокирани много часове на нивото на стомаха, преди да достигнат тънкото черво, чакайки другите храни да се преработят.

Плодовете не са добра идея за десерт, но са отлични за закуска

И през това време се задвижва естественият цикъл на ферментация на плодовете в тялото, която освобождава захар и алкохол, виновни за подуването и газовете.

Така че идеалният вариант за освобождаване на отделителната система е да се ядат плодове извън основното ядене - например два часа преди хранене като лека закуска или сутрин, когато стомахът е празен.

И какво да ядем за десерт тогава? Съветът на експертите е да приключите яденето с един хубав ароматен билков чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати