Как се прави турско кафе - ръководство за начинаещи

Как се прави турско кафе - ръководство за начинаещи

За да приготвите добро турско кафе, кафето трябва да е прясно. Турското кафе със старо кафе оставя кисел вкус в устата ви. Затова се уверете, че ползвате пресен продукт. Най-простият начин да се запази свежестта на кафето, е да се закупи в малки количества и да се купи нова доза, след като се консумира.

Второто нещо, от което се нуждаем за перфектното турско кафе е медно джезве за кафе.

Джезвето, когато е медно, можете да даде най-добрия вкус от кафето. Можете също така да направите добро кафе в стоманени съдове, но по традиция за максимален резултат се ползва винаги медно джезве.

Що се отнася до вода и захар, общоизвестно е, че водата трябва да е студена, но стайната температура. Разбира се, захар се добавя според желанието.

Как точно се прави турско кафе?

Първо, сложете кафе в джезвето. Да предположим, че правим доза за две чаши. Добавяме две чаени лъжички кафе в джезвето. След това добавяме две чаши вода на стайна температура към джезвето. Определяме колко захар ще сложим накрая. Ако искате лека сладост, добавете 1-2 ч.л. захар, ако предпочитате по-сладко - 4 ч.л. Смесваме всичко внимателно и оставяме да се смеси.

Как се прави турско кафе - ръководство за начинаещи

В зависимост от количеството добавена захар се разграничават 4 вида турско кафе:

1. с много захар;

2. със захар;

3. с малко захар;

4. без захар.

Сега кафето е готово за варене. То трябва да се вари на умерен котлон или малко по-силно, защото ако приготвим кафето твърде бързо, губим пяната. Когато кафето ни се вари бавно, започва да се пени и да се издига. Точно това е моментът да дръпнете от котлона и веднага връщате джезвето на огъня. Междувременно може да гребнете малко от пяната в чашата си. Това беше първата стъпка.

Вторият етап от приготвянето на перфектно турско кафе е да продължите да го варите отново на не много силен котлон. Може да използвате машина за турско кафе, но резултатът няма да е същият като при класическото медено джезве.

Третата стъпка е сервирането на турско кафе. За целта са нужни:

Как се прави турско кафе - ръководство за начинаещи

1. чаша за турско кафе

2. чинийка за чашата

3. локум (задължителен)

4. чаша вода за пиене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати