Храни, които могат да причинят вреди на щитовидната жлеза

проблеми с щитовидната жлеза
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

Един от най-важните, но и най-податливи на наранявания органи е щитовидната жлеза. Нейното функциониране би могло да се наруши дори от консумирането на определени хранителни продукти. Ето 6 храните, вредящи на щитовидната жлеза.

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, бъдете внимателни с консумацията на:

1. Захар – ограничете сладките продукти, защото когато щитовидната жлеза е с нарушена функционалност, има по-голям шанс за отключване на диабет. Както знаем, захарта е фактор номер 1 за това.

2. Глутен – проучвания на лекари са доказали, че пациенти с проблемна щитовидна жлеза, които са ограничили консумацията на глутен, показват подобрение на състоянието си. Ето защо, медицината препоръчва при наличие на такива, да се премине на безглутенова диета.

соевите продукти вредят на функциите на щитовидната

3. Соя – и всички нейни разновидности, като соево мляко, соев сос и т.н. Според медицински изследвания, соевите продукти спират усвояването на хормони, приемани за лечение на проблеми с щитовидната жлеза.

4. Зеле – както и останалите зелени полезни зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и т.н.. За съжаление, тяхната консумацията трябва да се ограничи, ако имате проблеми с щитовидната жлеза по същата причина – заради йода и опасността от наличието на прекомерно количество от него в организма. За успокоение – може да консумирате обикновено зеле, ако то е минало през някаква термична обработка.

5. Риба – и в частност риба меч, риба тон и скумрия. Тези видове имат голямо количество живак, което има сходни свойства с йода, така че би причинил проблеми, ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза. Прекомерната консумация на живак повишава риска от развиване на сериозни автоимунни проблеми.

риба меч вреди на щитовидната

6. Водорасли – ако предпочитате растителни продукти и в частност различните видове водорасли, трябва да знаете, че те са известни със съдържанието си на йод. При някои проблеми с щитовидната жлеза се забранява консумацията на морски дарове и продукти с йод в състава си, тъй като елементът би могъл да причини проблеми, особено ако се приема в големи количества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати