Наистина ли напълняваме, когато спрем цигарите?

Наистина ли напълняваме, когато спрем цигарите?

Тютюнопушенето е често срещано явление сред хората днес. Според Световната здравна организация (СЗО) всяка година повече от 5.6 милиона души умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Много от хората ги е страх да спрат да пушат поради редица фактори, а най-големият от тях е напълняването.

Реално какво се случва в организма след като се спре тютюнопушенето?

На този въпрос има отговор британският лекар д-р Дан Ръдърфорд в публикация за в. Дейли Телеграф. Много от пушачите натрупват килограми, след като откажат цигарите заради една от способностите на никотина – именно потискането на апетита. Сподер д-р Ръдърфорд и според изследвания на СЗО средно се качват 4-5 кг през първата година. При повечето хора това се случва през първите 3-6 месеца.

Тенденцията за покачване на килограми след отказването на цигарите не е еднопосочна за всички. Напротив – 16% от хората, спрели да пушат, всъщност отслабват.

Наистина ли напълняваме, когато спрем цигарите?

Покачването или смъкването на килограми се повлиява от никотина и химикалите, съдържащи се в тютюневия дим, които влияят по различен начин на хормоните и метаболизма в тялото ни.

След спиране на тютюнопушенето хората се нуждаят от заместител на цигарите. Най-лесният вариант е разбира се похапването. Според проучване организмът през първите 3 месеца от отказването на цигарите произвежда повече инсулин. Това ни кара да имаме нужда от повече захар. Най-бързият вариант да си набави организмът тази захар, е чрез сладки, десерти и повече въглехидрати.

Точно заради тези захари се напълнява. Този период трае максимум 6 месеца и, ако знаете за него, може съзнателно да го контролирате. При постепенното отказване на цигари и при използването на допълнителни стимуланти за отказване (хапчета, никотинови лепенки, специални дъвки и спрейове) напълняването е по-малко от онези, които спират рязко и наведнъж.

Всъщност често проблемът с килограмите след отказ на цигарите е психологически. Според диетологът Светлана Бережная отказвайки цигарите, човекът започва да усеща по-силно вкусовете и ароматите, което го кара да яде повече. Вариант е да се замени бялото брашно и бонбоните с пълнозърнест хляб и продукти с високо съдържание на фибри. В началото на периода избягвайте да консумирате пикантни храни – те възбуждат вкусовите рецептори, които напомнят за цигарите.

Наистина ли напълняваме, когато спрем цигарите?

Според лекарите в цял свят промените в теглото са непостоянни и твърдят, че от гледна точка на ползата за здравето отказът от тютюнопушенето е нещо много по важно от риска за напълняване. Не се колебайте!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати