Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

Едни от най ефектните и вкусни кремове, страхотни торти, желирани сладкиши и други десерти се приготвят с желатин. Той ги прави стегнати, придава лъскавина и красив вид.

Желатинът е субстанция от животински произход, съставена от колаген, на когото се дължат и неговите желиращи свойства. Благодарение на тях можем да приготвяме разнообразни десерти и кремове, на които да придаваме забавни и красиви форми и цветове.

Този продукт лесно можем да намерим в магазинната мрежа и още по-лесно да работим с него, спазвайки няколко важни условия и познавайки добре някои от неговите особености.

Можем да открием желатина в две форми - на прах или като прозрачни плоскости листчета. И двата функционират по идентичен начин и имат един и същ състав - колаген, протеин, извлечен от животински тъкани. Има обаче малки разлики в потенцията на желиращия ефект и затова винаги трябва да четем указанията на опаковката, където производителят е описал за какво количество смес колко желатин трябва да добавим.

Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

За да приготвим вкусен желиран крем, можем да използваме различни основи като прясно или кисело мляко, сметана, крема сирене или плодове и плодови сокове и сладка. Условието е да се загреят до 60 градуса, за да се разтвори желатинът в тях, а той, на свой ред, трябва да е предварително хидратиран.

Ако имаме въображение, можем и да комбинираме, като правим отделни пластове с различни цветове. За тях е нужно да изчакаме първия пласт да изстине и да се втвърди, но не напълно, за да може да стоят отделно, но все пак прилепнали един за друг.

Тук важно е да знаем, че приготвяме ли плодови кремове - желета, има плодове, които съдържат натурален ензим бромелин, той разбива протеина в желатина, пречейки да се втвърди. За пример такива плодове са киви, ананас, папая.

Когато искате в крема да добавите парченца плодове, за да не отиват на дъното, първо изчакайте желатинът леко да се втвърди и тогава добавете плодчетата.

Ето и подробни стъпки как да приготвите желиран крем, който е семпъл, но към него може да се приложат съветите от по-горните редове и да създадете своето авторско произведение според вашето въображение.

Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

Основни продукти за ванилов крем желе:

Прясно мляко -500 мл

Жълтъци - 4 бр.

Захар - 125 г

Желатин - 8-10 г (вижте указанията на пакета)

Ванилия -1 шушулка

Ръководство за приготвяне:

Как се прави желиран крем - ръководство за начинаещи

Загрейте млякото със захарта и шушулката ванилия, от която сте изстъргали семенцата и сте добавили и тях, и празната обвивка в течността.

Когато захарта е разтопена, а млякото готово да кипне, отстранете от огъня и оставете температурата да спадне до 80-90 градуса.

Разбийте жълтъците и ги налейте на тънка струйка към млякото, след това върнете на котлона и бъркайте 3-4 минути на слаб огън (извадете предварително празната шушулка ванилия).

Отново дръпнете от огъня и оставете леко да спадне температурата, защото при висока такава действието на желатина може да се неутрализира.

През това време хидратирайте желиращата субстанция в много студена вода, това помага за бързото разтваряне впоследствие. Отцедете хубаво от водата,

добавете към крема и разбъркайте.

След добавяне на желатин към крем никога не го слагайте да завира, защото ще загубите свойствата му и няма да получите желания втвърдяващ ефект.

Разсипете в красиви форми готовият крем, оставете го да изстине и след това приберете в хладилник, за да стегне добре за няколко часа.

За да сервирате, поставете на дъното на всяка форма или чашка кърпа, напоена с гореща вода. Обърнете в чиния и готово. В случая топлината ще направи обръщането лесно, защото ще отпусне желатина.

Може да използвате и друг трик. Още преди да налеете крема в чашките, просто ги намазнете с малко олио.

Гарнирайте желирания крем според вашият вкус - с плодове, шоколад, сладко, карамел или топинг.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати